Çalışmak Kendi Hayatını Kazanmaktır

Çalışmak Kendi Hayatını Kazanmaktır

Çalışmak Kendi Hayatını Kazanmaktır

İnsanlar, ihtiyaçlarını karşılamak ve rahat bir yaşam sürmek için çalışmak zorundadırlar. Kimi insanlar madende, kimisi okulda, kimisi hastanede, kimisi de çeşitli meslekler ve serbest meslek kollarında çalışırlar. Çalışan bu insanların tek bir amacı vardır; para kazanmak ve ailesini geçindirmek. Bazıları da yaşamın zorluğuna ayak uydurmak ve ileride karşılaşabileceği güçlüklerle baş edebilmek için belirli zamanlarda çalışmayı tercih edebilirler.

 

Çalışmak, yaşamın zorlukları içinde debelenerek ya da debelenmeden kendi hayatını kazanmak ve yaşatmaktır bana göre. Kendi kişisel tanımıma göre değerlendirdiğimizde çalışmak, insanı bazen rahatlatan bazen de sıkıntılarla boğuşmasına neden olabilecek bir kavramdır. Çalışmadan kazanılabilecek bir şey yoktur neredeyse. Evde oturarak, yatarak kimse hiç emek harcamadan bir şeylere sahip olamaz. Bu nedenle küçük yaşta ders çalışma olarak başlayan bu kavram, büyüyünce işte çalışmak anlamını kazanır.

Yaş ilerledikçe de bu kavram değişiklik gösterebilir. Örneğin üniversitede okuyan bir öğrenci yaz tatilinde, sırf hayatın zorluklarını görebilmek için çalışmak isteyebilir. Bu durumda olayı fazla abartmadan, fazla yüklenmeden bu öğrencinin normal bir işte çalışmasına ve az da olsa bir şeylerin farkına varmasına izin verilmelidir. Bu ve bunun gibi birçok örnek verilebilir. Ancak burada şunu da göz ardı etmemek gerekir. Yazın ailesiyle, sevdikleriyle vakit geçirmek, sevdiklerine zaman ayırıp onlarla konuşmak için memleketine giden öğrencilerin bu durumu abartmamaları ve sevdiklerine zaman ayırmaları onlar için daha faydalı olabilecektir. Ebeveynlerin de bu durumu dikkate alarak ona göre bir yol çizmeleri gerekmektedir. Çalışma kavramının ağırlığı altında, aşırı derecede zorda kalınmadığı takdirde hiçbir çocuk ezilmemelidir. Çocukların bakış açıları daraltılmamalı ve hayata karşı bir ön yargı oluşturmaları engellenmelidir. Çalışmak demek yorulmak demek değildir. Sevdiği bir işi yapan kimse gerçekten o işi sevdiği için, sevmeden o işi yapan birisinden daha az yorulacaktır.

 

Hayatın zorluklarından biri olan çalışma kavramını doğru bir şekilde anlayıp, çocuklarımıza ve yakınlarımıza doğru bir şekilde aksettirmemiz gerekmektedir. Hayatımızı devam ettirebilmek için çalışmalıyız, bu bir gerçek. Güzel bir hayat, güzel bir aile ve mükemmel mutluluklar için sevdiğiniz işte çalışın, istediğiniz hayatı yaşayın.

Ahmet Burak ÇÜRÜK

Bu haber toplam 3018 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.