MERVE KOLUÇOLAK

MERVE KOLUÇOLAK

Endüstri Psikolojisi ve Yüksek Lisans ile İlgili Bilgiler

ENDÜSTRİ PSİKOLOJİSİ İLE İLGİLİ BİLGİLER

            Arkadaşlar, genelde yüksek lisans denilince akla klinik psikolojisi gelmektedir. Ben şimdi size endüstri psikolojisini tanıtmak istiyorum. Endüstri psikologları şirketlerde, endüstriyel kurumlarda çalışırlar. İş alanlarındaki çalışanların davranışlarını incelerler. Hem araştırma hem de uygulama alanında görev alırlar. Şirketlerdeki çalışma alanlarına hangi özellikteki insanların alınması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmalıdırlar. Yetenekleri ile orantılı işlere alınan insanlar mesleklerinden doyum alırlar ve doyumları fazla olursa üretim kapasiteleri artar. Çalışan insanların performanslarını izler ve değerlendirirler. Çıkan değerlendirme sonucuna göre çalışan insanların verimini artırmak için neler yapılabileceği ile ilgili fikir geliştirirler. Çalışanın iç doyumunun ve bağlılığının artırılması için çalışma yürütür. Davranış üzerindeki sosyal etkiler bu alandaki kişilerin çalışma alanını oluşturur. Çalışanlar ile işveren arasında köprü kurar. Taraflar arasındaki iş birliği ve çatışma konularını inceler ve inceleme sonucunda çözüm önerileri arar. Genel olarak endüstri psikologlarının görevi budur. Örgüt psikolojisi ile iç içe bir alandır ve genelde ikisi birlikte anılır.

           Psikoloji ve PDR mezunları bu alanda yüksek lisans yapabilir. Avrupa ve Amerika da önemi anlaşılmış ve gelişme göstermiş ihtiyaç duyulan bir alandır. Ülkemizde de önemi artmaktadır. Dil bilmek iş bulma imkânı açısından çok önemlidir. Yoğun bir çalışma ortamı bulunmaktadır. Yoğunluktan kasıt sürekli yeni fikirler geliştirmek ve güçlü gözlemler yapmak gerekmektedir.

           Araştırırken bir iş ilanına rastladım ve mesai saatleri 8.30-17.30 olarak geçiyordu. Pazar günü tatil olarak verilmişti. Şartlar arasında seyahat yapma sıkıntısı olmaması da vardı. Seyahat etmeyi seven ve rutin çalışma koşullarında bulunmak istemeyen arkadaşlarımız için son derece uygun bir alandır. Özel alanda çalışma imkânı bulunduğu kendini geliştirmek son derece önemlidir. Ne kadar donanımlı bir eleman olursanız o kadar çok talep edilen olursunuz. En iyisi olursanız sizi seçmezler; siz kendiniz seçersiniz.

Bu yazı toplam 4929 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.