KPSS Evet Zor Bir Süreç Ama Aşılabilir

KPSS Evet Zor Bir Süreç Ama Aşılabilir

Atama sıralamasında yer alan ve Türkiye 313. olan meslektaşımız Psikolojik Danışman Şeyma Hazel GÜNGÖRMÜŞ ile verimli bir röportaj yaptık.


KPSS EVET ZOR BİR SÜREÇ AMA AŞILABİLİR

1) Merhabalar, öncelikle sınava hazırlanan arkadaşlar için kendinizi biraz tanıtabilir misiniz (hobileriniz, ilgi alanlarınız nasıldır ve eğitim hayatınız nasıl geçti?

1) Merhaba ben Şeyma Hazel Güngörmüş. 1995 Balıkesir/ Edremit doğumluyum. Liseyi Edremit Anadolu lisesinde üniversiteyi Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde okudum. Bülent Ecevit üniversitesinden 2018'de mezun oldum. Mesleki açıdan ilgi alanım çocuk ve aile üzerine. İlerde uzmanlığımı çocuk ve aile üzerine yapmayı planlıyorum. Kişisel olarak hobilerim ise ben şiir okumayı ve bazı kompozisyonlar karalamayı bahsine giriş çok severim aynı zamanda ortaokul ve lise dönemlerimde de bizzat oynamıştım tiyatroya ayrı bir ilgim vardır. Hem izlemeyi hemde icra etmeyi çok severim. Hayatımın bir yerlerinde mutlaka sanat olmalıdır ama şiir ile ama tiyatro ile. Bunun dışında ahşap boyama ve polisiye kitaplar okumaya olan ilgiminde ayrı olduğunu söyleyebilirim.

2) KPSS’ye çalışmaya nasıl karar verdiniz ve kaçıncı sınıfta çalışmaya başladınız? Ayrıca neden KPSS’ye hazırlanmalıyız sizce?

2) Açıkcası üniversiteye ilk adım attığım günden mezun olana kadar hep yüksek lisans yapmayı ve üniversitede öğretim görevlisi olarak kalmayı hedeflemiştim kendime. Bu yüzden 4.sınıfım dahil Kpss'ye yönelik ekstra bir çabam olmadı. Gözümde sadece Ales ve Yds vardı. Fakat mezun oldum babaocağına döndüm. Elbette ki ailem hayallerimin hep arkasındaydı zira ben çok zor okumuş bir öğrenciydim. Mecazi anlamda demiyorum gerçekten çok zor okumayı öğrenmis 2 kere 2 kaç dediklerinde cevap veremeyen bir öğrenciydim fakat ailem sağolsunlar çok çabaladılar ve 2×2 ye 4 diyemeyen o kızdan bir okul psikolojik danışmanı yaptılar. Fakat baba evine döndügümda şunu anladım ki kararsızlık en büyük engel insan hayatında. Kendi kendime oturdum ve bir karar vermem gerek dedim. Ales ve Yds için mi çabalamalıyım yoksa önce Kpss ile mesleğimi yaparken daha sonra mi hayallerimin peşine düşmeliyim? Benim için zor bir karardı ama ailem ve nişanlım sayesinde karanlık olan geleceğime ışık tuttuk hep beraber ve önce klasik bir tabirle bileğime altın bileziğimi takıp daha sonra hür irademle hayallerimin peşine düşmeye karar verdim. Ve böylece kpss maceram 2018 2019 yılı arasında başlamış oldu. Eğitim fakültesini okumuş her öğrenci kpss girmeli diyemem fakat arkadaşlarımıza tavsiyem önceliklerinizi iyi planlayın. Kpss evet zor bir süreç ama aşılamayacak bir engel değil. Hic kimseye degil kendi inanacınıza ihtiyacınız var eğer öğrencilerle iletişim kurmayı sahada olmayı seviyorsanız öncelikle kendi paramı kazanayım sonra ideallerime kosayım diyorsanız sadece kendinize sonuna kadar güvenin ve aynanı karşısına geçin "1 kişi bile atasalar o ben olucam" diyin. Yani en azından ben öyle yapıyordum. Ve şunuda eklemem gerek bana göre gün geçtikce şartlar ağırlaşıyor meslek sahibi olmak zorlaşıyor Kpss altından bir bilezik tak koluna sonra hürce koş hayallerine. 

3) Sınava çalışmaya hangi aylarda ve nasıl bir tempoyla başladınız?

3) Sınava tam anlamıyla 2018 kasım ayı ile başladım. Tempom başından sonuma aynı hızla ilerledi. Derin bir nefes alıp bir solukla sonuca vardım diyebilirim. Start çizgisi hep çok yakındı bana. Hani kızmızı çizgiyi görürsunüz çok yakındır elinizi uzatırsiniz ama bir türlü tutamazsınız tutabilmek için daha fazla çaba gereklidir daha fazla hızlanmalısınızdır ya işte öyle. Sınav günü hep çok yakındı ama ulaşmam için daha çok çaba sarf etmeliydim. Ben "çok çalışmadım düzenli çalıştım" lafına itimat etmiyorum zira hem çok çalıştım hem düzenli çalıştım :)

4) Hangi derslerden başladınız?

4) Dersleri gün gün ayırmıştım. Örneğin pazartesi tarih günümdü salı gelişim vs bu şekilde ders programım vardı. Ve bu programımı dersler ilerledikçe konular bittikçe düzenliyordum. Aylık yeni planlamalar yaparak ilerliyordum. Örneğin salı günü gelisim günümdü gelişim konularım bittiğinde artık her salı gelişimde 100 soru çözüp öyt'den konu çalışmaya başlıyordum. Her dersi bu şekilde planlayarak düzelterek devam ettim.

5) Derslere/konulara nasıl çalıştınız, hangi sırayla gittiniz, biraz açar mısınız?

5) Öncelikle şunu söylemeliyim ben kpss ya evde kendim çalıştım dershaneye gitmemiştim. Konuları videolardan takip ediyordum hep biten videonum ardından video ders notlarindan tekrar edip okuyordum ayrica videolardan durdurup durdurup kendimde notlar alıyordum isteyen arkadaşlarıma bu notlarımı göndere bilirim. Kendi notlarımdan da okuduktan sonra her videonun ardindan video soru bankasindan soruları çözüyordum. Yeter mi? Hayir tabiki peşine normal soru bankamdan 1 test çözüp o dersi tamamlıyordum. Her ders için bu süreci yürüttüm. Kpss'de soru çözmenin önemini çok iyi kavramıştım bu yüzden konusu biten her dersimin peşine ders gününde 100 soru çözüp sonra o günün yeni dersine geçiyordum. Ocak ayında 1 deneme yaptım kendime o an ki durumumu görmek için daha sonra konuları ilerlettim. Şubat ayı ile beraber artık 2 haftada 1 deneme yapıyordum. Nisan ile beraber haftada 1 ve haziran ile beraber her gün deneme yapmaya başladım. Denemelerimi mutlaka ama mutlaka kontrol ediyor yanlışlarımın üzerine gidiyordum. Bence bu en önemli nokta. Denemede yanlış çıktı diye hiçbir zaman üzülmedim aksine sevindim sınava ladar 1 yanlışı daha düzelttiğim için. Asla denemelere çok takılmayın. Sadece eksiklerinizi görün.

6) Günde kaç saat ders çalışıyordunuz ve nasıl bir yöntemle/teknikle çalışıyordunuz? 

6) Açıkcası günde kaç saat oluyordu bilmiyorum ama çok yoğundum. Haftada 1 gün gezme günümdü onun dışında haftanın 6 günü hayatımda dersten başka bir şey yoktu. Ama gezdiğim günde hayatımda ders yoktu. O gün tüm stresimi atıp gezip dinleniyor enerji topluyordum sonra haftanın 6 günü sadece dersle ilgileniyordum. Saat olarak bilemiyorum ama tempom şu sekildeydi; Ben biraz gece kuşuydum sabah saat 4'e 5'e kadar ders çalışıp yatıyordum öğle vaktine kadar uyuyor sonra kalkıp 13 gibi ders başı yapıyordum tekrar sabah 4 5 çalışıyordum. Ramazan ayı ile sabah saat 8'e 9'a kadar çalışmaya başladım sabaha yatıp öğlen 15 gibi tekrar kalkıp devam ediyordum. Ramazan da oruc tutan arkadaşlarımız için öncerim gündüzleri yatın uyuyun dinlenin iftara 1 2 saat kala test çözün iftardan sonra tekrar dersin başına oturun sahura kadar devam edin sahurdan sonra tekrar oturun ve 2 3 saat daha devam edin. Sonra yatın ve uykunuzu alana kadar uyuyun :) ben bu şekilde yapıyordum çok verim alıyordum.

7) Hangi kaynakları kullandınız ve vakit bulup da kullanamadığınız ama adaylara kullanmalarını önereceğiniz kaynaklar hangileridir?

7) Benimhocam, yediiklim, yargı, pegem, uzmankariyer, data, isem vs vs vs Aklınıza gelebilece kıyıda köşede kalmış kaynaklar.. İşin özü kaynak önerim yok. Arkadaşlar önce bilindik isim yapmış tabiri caizse baba kaynaklardan başlasından daha sonra o kaynakları yiyecekleri için başka kaynak arayışına girecekler zaten sonra ismi duyulmus duyulmamış tüm yayınlara saldırsınlar. :) 

8) Alana hangi ay çalışmaya başladınız ve hangi ay çalışmaya başlamayı önerirsiniz?

8) Alana Şubat ayı ile çalışmaya başladım ve arkadaşlarımada şubat ayı ile başlamalarını öneririm. Hazirana kadar alan gk gy eğitim hepsini bir yürüttüm sonra haziran ayında sınavda öncelik gk gy ve eb olduğu için ona tekrar yoğunlaştım ilk etabı atlattıktan sonra zaten sadece alan kalıyor tekrar alana devam ettim.

9) Alana geçtikten sonra diğer derslerle alanı nasıl çalıştınız, ders çalışma programınızda nelere yer verdiniz?

9) Şubat ayı ile alan çalışmaya başladım hem deneme çözüyordum hemde haftada 1 gün alan günümdü komple alana çalışıyordum. Zaten şubata kadar diger derslerde ilerlediğim için boşalan günlerim vardı oraları alanla tamamlıyordum. Ders çalışma programımı bir önce ki sorularda açıklamıştım tekrar lafı uzatmayayım. Özel olarakta bana soru sormak isteyen tüm arkadaşlarıma kapım açık tekrar açıklamalar yapabilirim.

10) Son dönemlerde (sınava yakın zamanlarda) neler yaptınız ve sınava hazırlanan arkadaşlara genel olarak neler söylemek istersiniz?

10) Sınava son 1 ay kala artık her gün deneme çözmeye ve deneme yanlışlarımı kontrol etmeye başlamıştım. Ayrıca bilgi kartlarından her gün 1 dersi baştan sona hızlı hızlı tekrar ediyordum. Dönem boyu 1 alan için 1 eğitim bilimleri için 1 genel kültür genel yetenek için not tuttuğum defterlerim vardı denemede çıkan yanlışlarımın konularını o defterlerimden bakıp tekrar ediyordum.

Sınava hazırlanan arkadaşlarımdan öncelikle kendilerine güvenmelerini istiyorum. Kpss zor ama imkansız bir şey değil. Kendinizi motive edici hayaller kurabilirsiniz ben öyle yapardım kendimi atanmış bazen masamın başında bazen kapısı sonuna kadar öğrenciye açık olan odamın penceresinde bazen öğrencilerle.. kapatır gözlerimi hayal ederdim. Hayal etmekten korkmayın kendinize olan inancınızı asla yitirmeyin. Sadece 8 9 ay hayatınızdan biraz ödün verip hedefe ulaştığınızda kendinizle duyacağınız gururu düşünün ve her zaman sizi motive eden bir cümleniz olsun benim ki "1 kişi bile atayacak olsalar o ben olucam" idi :) Ve son olarak bana ulaşmak isterlerse instagramdan ya da mail adresimden ulaşıp sürece yönelik sormak istedikleri her şeyi sorabilirler. Meslektaşlarıma elimden geldiğince yardım etmek bana sadece mutluluk verir :) Herkese kolaylıklar diliyorum.

instagram: rehberogretmeniyim veya shazeltoprak 

Mail: hazeltoprakkdz@hotmail.com

whatsapp-image-2020-01-15-at-10.25.23-002.jpeg

Bu haber toplam 25063 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum