PDR Alan Sınavı-ÖABT-  Facebook Grubu

PDR Alan Sınavı-ÖABT- Facebook Grubu

Herkese merhaba... Uzun zaman sonra ilk kez bir yazı ile sizlerle beraberim... Bu yazımda ana konu adminlerinden biri olduğum Sosyal Medyada en büyük PDR ÖABT grubu ile sınava az bir zaman kala yaptığımız çalışmalardan bahsedeceğim...

Grup geçen sene Nisan ayında Dergi p.Dr. nin emektarlarından biri olan Mehmet YALÇIN arkadaşımın oluşturduğu , kısa bir süre sonra benim de dahil olmamla büyümeye başladı... İlk zamanlarda Alan Sınavı üzerine bilgi alışverişi üzerine başlayan bilgi alışverişi sınavın yaklaşması ile soru paylaşımları ile devam etti. Alan Sınavından sonra bir sonraki döneme yardım için Çıkmış soruların arşivlenmesi ile sezonu bitirdik.

Bu sene başlayan Alan Sınavı çalışmaları yine aynı şekilde bilgi alışverişi ile başlamış olup aramıza Trabzon İhtiyaç Akademi Eğitim Bilimleri Koordinatörü Murat CİVELEK hocamızın  da katılımı ile çok daha aktif bir grup halini almaya başladı.  ( 15 ayda 9475 üye , 1000 i aşkın soru paylaşımı , 170 i aşkın Alan Sınavı not paylaşımına ulaştık. )

Bu yıl da sınavın yaklaşması ile yeniden soru ve bilgi paylaşımı sıklaşmıştır. Bu sene bir farklılık yapıp akıl hocası Murat CİVELEK hocamızın yaptığı bu alanda ilk kez gerçekleştirilen -PDR ÖABT ONLİNE DENEME SINAVI- etkinliği yaptık.        Etkinliğin amacı belirlenen 2 gün üst üste 2 deneme sınavını Online ortamda paylaşıp gelen cevaplar üzerinden   Doğru - Yanlış analizi ile en çok yanlış yapılan konularda bilgi  paylaşımı yapmaktı. Şahsım gelen sonuçları analiz etmekte , Murat CİVELEK hocamız da hem soruları hazırlamak hem de etkinlik sonu değerlendirme konusunda çalıştı. İlk gün denemeyi 665 kişi , İkinci gün de 485 kişi online ortamda çözmüştür. İlk denemede teknik aksaklıklardan 40 soru paylaşabildiğimiz denemede ortalama 27 doğru , ikinci denemede ise 50 soruda 33 doğru ortalama yakalandı.

 

Hocamızın hazırlayıp sorduğu sorulardan 2 örnek verecek olursak ;

1 ) İlkokula yeni başlayan Firdevs okula gittiği ilk gün annesinden ayrılmak istememiş ve yoğun bir ayrılık kaygısı yaşamıştır. Sınıf rehber öğretmeni ilk hafta Firdevs’in annesiyle birlikte sınıfa girmesine izin vermiştir. İkinci hafta Firdevs’in annesini, Firdevs’in görebileceği sınıfın hemen karşısındaki koridorda beklemesi sağlanmıştır. Üçüncü hafta Firdevs’in annesi okulun bekleme salonunda bekletilmiştir. Daha sonraki hafta ise Firdevs’e “Annen sen okulda iken eve gidip senin için yemek yapmak istiyor?” denilerek annesinin evde olması sağlanmıştır. Firdevs o günden sonra annesinden ayrılmaktan korkmadan okula devam edebilmiştir.

Yukarıdaki örnekte Firdevs’in okul fobisini yenebilmesi için hangi teknik kullanılmıştır?

  1. A) Hayali taşırma
  2. B) İn vivo
  3. C) Olumsuz pekiştirme
  4. D) Yerinde taşırma
  5. E) Sistematik duyarsızlaştırma

 

2 ) Kore Savaşı sırasında Çinliler, esir aldıkları Amerikan ve Türk askerlerinin tutumlarında değişiklik sağlamaya çalışmıştır. Bu amaçla esir alınan askerlerin giysileri aynılaştırılmış, en alt kademedeki askere en büyük sorumluluklar verilmiş, katı askeri hiyerarşi ve normlar yıkılarak, grup yapısı ortadan kaldırılmıştır. Grup desteğinden yoksun kalan Amerikalı askerler, inandıkları değerlere karşıt etkilerle karşılaştıklarında, karşıt değerleri kolaylıkla kabul etmişlerdir. Ancak aynı etkiye maruz bırakılan Türk askerleri karşısında başarı sağlanamamıştır. Türk askerleri, grup yapısını korumuş, bireyselleşmemiş, inandıkları değerlere bağlılığı sürdürmüşlerdir.

Yukarıdaki örnek, grubun birey üzerindeki hangi etkisine ispat olarak gösterilebilir?

  1. A) Gruplar bireylere kişilik ve kimlik kazandırır.
  2. B) Gruplar bireylerinin verimliliğini arttırır.
  3. C) Gruplar bireylerin yeteneklerinin ortaya çıkmasına ve gelişmesine olanak sağlar.
  4. D) Grup bireylere biz duygusunu ve dayanışmayı öğretir.
  5. E) Grup bireylerin beklentilerine ve umutlarına cevap verir.

 

Etkinlik sonrasında Murat CİVELEK hocamız soruların değerlendirmesini yaptı ve etkinliği bitirdik. Alan Sınavına hazırlanan arkadaşlarımız için sınava az bir süre kala faydalı olduğuna inandığımız bu etkinlikle de PDR Alan Sınavı ile ilgili farklı etkinliklere de start verdik. Seneye daha farklı etkinlikleri sizlerle buluşturmak için çalışmalara en kısa zamanda başlayacağız...  Bizi takip etmeyi bırakmayın...

Facebook adresimiz : https://www.facebook.com/groups/pdralansinavi/

NOT: 10.07.2015 CUMA SAAT 22.00 'da ONLİNE DENEME SINAVI YAPILACAKTIR. (Facebook grubunda)

BEKLERİZ :)

MEHMET ÖZTÜRK

Bu haber toplam 9123 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.