EYÜP CAN YAZICI

EYÜP CAN YAZICI

PDR Bölümünü Seçmeli miyim?

PDR BÖLÜMÜNÜ SEÇMELİ MİYİM?

2015 LYS sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı ve tercihler 6-14 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Dergi p.Dr ekibi olarak tercih döneminde sınavdan yeterli puanı almış ve Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) bölümünü seçecek olan arkadaşlarımız için bir bilgilendirme yapmayı uygun gördük.

Sevgili arkadaşlar, öncelikle sizleri tebrik ediyorum. Neden mi? Çünkü bu bölümü seçmek gerçekten ayrıcalıktır. Tabii ki her meslek kutsaldır fakat PDR’ye gönül verdiysen onu bir yaşam tarzı haline getireceksin ve hayatın önemli ölçüde değişecek. Hayatının nasıl değişeceğini merak ediyorsan “Seher COŞKUN – Madem PDR’yi Seçtin, Sen Bunu Hak Ettin!” isimli yazıyı okumanı öneriyorum. PDR okumaya karar verdiysen az çok araştırmışsındır bölümü. PDR’yi atanması kolay, okuması kolay, çalışması kolay bir meslek olarak gördüysen eğer, biraz daha düşünmeni tavsiye ediyorum. Öncelikle her geçen yıl mezun sayısının arttığını göz önünde bulundurursak KPSS’ye çalışmadan kolaylıkla atanmanın söz konusu olmadığını söyleyebiliriz. İkincisi PDR okuması kolay bir bölüm değildir ve olmamalıdır çünkü mezun olduktan sonra işini nasıl yapacağını bilmeyen bir PDR’ci yardım etmesi gereken insanların hayatını telafisi mümkün olmayacak şekilde olumsuz etkileyebilir. Son olarak PDR’ci, odasında oturduğu yerden maaş alan kişi değildir, olmamalıdır. Yaptığı işin sorumluluğunu yüklenmek, bütün mesleklerde olduğu gibi kişinin kendisine bağlıdır ve vicdani bir durumdur. Bu üç konuda edindiğin yanlış bilgiler varsa umarım düzelmiştir, biliyorsun dünyanın en kolay işi olan yemek yeme bile çiğnemeden yapılmıyor. Bir de “Maaşı iyi” konusu var. PDR mezunları en çok tercih edileni Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere birçok alanda çalışabilmektedir. Milli eğitimde yeni göreve başlayan bir psikolojik danışman ise yaklaşık olarak 2500 TL net maaş almakta, ek ders ile birlikte bu 3000 TL’yi biraz geçmektedir. Ayrıca bir PDR’cinin işini sırf para için yapması ne kadar etiktir sorusunu kendimize sormamız gerekir.

PDR seçmeye karar verdiysen şimdiden işe koyulmalısın. Yapacağın ilk iş ise bölümü doğru bir şekilde tanımak olmalı. Bunun için PDR öğrencilerinden, çalışmakta olan psikolojik danışmanlardan ve dergipdr.com gibi sanal ortamlardan faydalanabilirsin. Bölümü tanımaya başladıkça çalışma alanlarını öğreneceksin ve yol haritanı çizmeye başlayacaksın. Önüne bir yığın okunacak kitap ve izlenecek film çıkacak, hepsini okumalı/izlemelisin. Elinden geldiği kadar sosyal olmalısın, üniversitenin imkânlarını sonuna kadar kullanmalısın, nerede bir etkinlik görsen, hele bir de bölümle ilgili ise sen orada olmalısın, kulüplerde bulunmalısın, sorumluluk almalısın. Şunu kabul etmelisin ki PDR bölümü kendini geliştirmenin şart olduğu bölümdür.

İlerleyen süreçte kendini en iyi şekilde nasıl geliştireceğinin yollarını aramalısın. PDR bölümünü okuyacaksan bu bölümü sahiplenmelisin. PDR Türkiye’de geçmişi çok uzun olmayan bir bölüm ve şu an gelişme aşamasında. Bu süreçte alanımız birçok problemle baş etmeye çalışıyor. “Meslek yasamızın olmaması” ve “Alan dışı atama” bizi en çok sıkıntıya sokan problemlerden. Eğer PDR okuyacaksan bu problemlerden haberdar olmalı ve bizimle birlikte mücadele etmelisin. Eğer bu bölüme gönlünü vereceksen “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” dememelisin. Sorunlarla karşılaşan kişi bizzat sen olmayabilirsin, belki KPSS’de derece yapıp atanmayı garantilersin ama bizim bölümümüze yetkinliği olmayan, alan dışı bir tek kişinin bile atanmasının meslek onurumuzu zedeleyeceğinin bilincinde olmalısın. Okumalısın, yazmalısın, araştırmalısın, eleştirel yaklaşmalısın, düşünmelisin, gözlem yeteneğini geliştirmelisin, insanlarla iyi geçinmeyi öğrenmelisin, dinlemeyi bilmelisin, empati kurmalısın; sevmelisin, sevilmelisin, saygı duymalısın, duygularını ifade etmelisin, hoş görmelisin, sosyal olmalısın, enerjik olmalısın, gülümsemelisin…

Sevgili arkadaşım; biliyorum, şimdiden biraz gözün korktu. Fakat bölümü severek okumak, işini severek yapmak hayatı da severek yaşamanı sağlayacaktır. Tam tersi ise hayatı çekilmez hale getirebilir. Bu yüzden tercih yapmadan önce bütün bunları göz önünde bulundurarak kendine son kez  PDR seçip seçmeyeceğini sormalısın.

EYÜP CAN YAZICI CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ

Bu yazı toplam 10106 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum