PDR Mezunları Ne Kadar Maaş Alıyor?

PDR Mezunları Ne Kadar Maaş Alıyor?

PDR Mezunları Ne Kadar Maaş Alıyor?

PDR MEZUNLARI NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

 

 

PDR Bölümünü bitiren ve iş hayatına atılmış meslektaşlarımızın maaşları nasıl? Konuyla ilgili yaptığımız araştırmayı sizlerle paylaşıyoruz. 

 

Özelde Çalışma Şartları 

 

 

 

PDR mezunları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışmak isterlerse haftada 5 gün için büyük şehirler 1400-1600, daha küçük şehirlerde yada ilçelerde ise (çok kolay eleman bulunamayacak yerler için) 1500-2000 TL arasında ücret alıyorlar. Doğudaki bazı illerde ise ise 2000-2800 arası maaş almaktalar. Uzun süredir kadrosu boş olan ve yana döne personel arayan kurumlar (PDR mezunu sayısı az olduğu için) bahsettiğimizin çok çok üzerinde ücretler de verebilmektedirler.

 

 

 

Özel öğretim kurumlarında ise maaş miktarı, yine yerine ve kurumuna göre oldukça değişken olmakla birlikte,  büyük şehirlerde 1250 ile 2000 arası, daha küçük yerlerde ise 1000-1500 arası olmaktadır. (Felsefe mezunları da çalışabildiğinden eleman bulmakta zorlanmıyorlar ve ücretleri düşük tutuyorlar).

 

 

 

Anaokulu ve kreşlerde çalışma durumu ise, çalıştığınız yerin sosyal hizmetler yada MEB'e bağlı olmasına göre değişebiliyor. Ama ortalama 5 gün için 1200 ile 2000 arasında değişiyor. Ayrıca MEB'e bağlı anaokullarından PDR branşı kaldırıldığı için özel anaokullarında velilere yönelik çalışma yapabiliyoruz.

 

 

 

Kendi eğitim danışmanlık ofisinizi açmayı düşünürseniz, geliriniz tamamen sizin çevrenizin geniş olmasına ve uzmanlığınızın bölge insanı tarafından kabul edilmesine bağlı olacaktır. Bazı Psikolojik Danışmanlar, çok iyi iş tutturup hem faydalı çalışmalar yapmakta hem de yüksek miktarda ücretler kazanmaktayken; bazıları da kısa sürede ofisini kapatıp farklı yollar aramaktalar.

 

 

 

Okul Psikolojik Danışmanı ve Akademisyen İçin Durum Nedir?

 

 

 

Milli Eğitim'de çalışan bir Okul Psikolojik Danışmanı'nın net maaşı,  (kişinin kıdem yılına ve vergi dilimine girip girmemesine bağlı olarak değişmekle birlikte genel olarak) son zamlarla birlikte (bekar bir PDR'ci için) 2500 liranın üzerinde. Ek dersin tam alınması durumunda aylık maaş 3000 lirayı geçiyor. Evli ve eşi çalışan bir PDR'ci 2300 lira civarında net maaş alıyor.

 

 

 

Üniversitede akademisyen olarak göreve başlayan bir PDR'ci ise, akademisyenlere yönelik zamla birlikte 3100 TL civarında alıyor. Yrd. Doç., Doç, Prof. Dr. gibi ünvanlara bağlı olarak alınan maaşlar, öğretim görevlisinin girdiği ders sayısına ve aldığı öğrenci danışmanlığı sayısına göre değişiyor. Ancak burada da genel olarak, ünvanlar arasındaki net maaş farkının 600 TL civarında olduğunu söyleyebilir. Örneğin Yrd. Doç. 3600, Doç. Dr. 4200 TL civarında net maaş alıyor. Ek ders ile birlikte bir Doç.'un maaşı 5 bin liraya yaklaşabiliyor. Prof. larda benzer şekilde...

 

 

 

Özel Sektör Elimizi Kolumuzu Bağlar Mı?

 

 

 

Herhangi bir özel sektörde çalışırken devlete atamanız gerçekleşirse, sizi bağlayan bir sözleşme maddesi yok. Yani özelde çalışırken devlete atamanız olduğunda direkt MEB'e geçebilme hakkınız da saklı...

 

 

 

Bir de yanlış bilinen bir konuyu açıklığa kavuşturalım, PDR mezunu bir kişi ücretli öğretmen olarak çalışamıyor. Dergi p.Dr. olarak bunun nedenini Milli Eğitim Müdürlüklerine sorduğumuzda, ek ders düzenlemesinin ücretli öğretmen olacak bir PDR'ci için düzenlenememesi nedeniyle olduğunu belirttiler.

 

 

 

İyi çalışmalar dileriz :)

 

 

 

Kaynak: Dergi p.Dr.

 

 

 

facebook.com/dergipdr

 

 

 

twitter.com/dergipdr

 

 

Bu haber toplam 232710 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
79 Yorum