Pdr, Profesyonel Bir Meslektir!

Pdr, Profesyonel Bir Meslektir!

Yrd. Doç. Dr. Şerife Terzi

 

Gazi Üniversitesi PDR Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi

 

 

PDR, PROFESYONEL BİR MESLEKTİR!

 

 

 

 

Hocam, alan dışı atamaların PDR öğrencileri için sıkıntılı bir durum olduğu açık. Peki, toplum açısından uzun vadede bunun zararları nelerdir?

 

 

 

Uzun vadede demek yanlış olur bence, şu andan itibaren (geçmişte yapılmış olan alan dışı atamaların) hâlihazırda yanlışlarını görüyoruz.

 

 

 

PDR insana değer veren, insani nitelikleri ön plana çıkarmayı amaçlayan ve insanlara yardım etmeyi temel alan çok önemli bir meslek alanıdır. PDR hizmetleri, kendine özgü yardım ve müdahale becerilerine sahip olmayı gerektiren bilimsel ve profesyonel bir psikolojik yardım alanıdır.

 

 

 

Bu alanla ilgili oldukça karmaşık ve kapsamlı bilgi ve beceriler ‘sözde’ kısa süreli hizmet içi eğitim programlarıyla alan dışından mezun kişilere kazandırılamaz. Alan dışı atama uygulamasının, alan dışı mezunlara devlet kurumlarında istihdam olanağı yaratmak dışında herhangi bir amacı bulunmuyor. Öğrencilerimizden, alanda çalışan psikolojik danışmanlardan öğretim elemanlarına kadar herkesin tepkisini ortaya koyduğu ve Bakanlığın bu hukuk dışı ve bilimsel ilkelere aykırı uygulamasını geri almaya davet ettiği bir süreç yaşıyoruz.

 

 

 

PDR alanında eğitim almamış alan dışı mezunların mesleki uygulamalarında yetersiz kalacakları ve başta öğrenciler olmak üzere hizmet sundukları kitleye zarar verebilecekleri açıktır. İşinin uzmanı olmayan ve okulda “rehber öğretmen” kadrosuna atanan alan dışı bir kişi, en basitinden öğrencide öğrenme güçlüğünün olup olmadığını fark edemeyecektir. Ya da öğrencinin duygusal problemlerini anlaması ve müdahale etmesi mümkün değildir. Kadrolar, uzmanlar yerine alanla ilgili hiçbir mesleki yeterliliği olmayan kişilerle doldurulduğunda, hem zaten var olan okullarda görevli psikolojik danışmanlara yönelik olumsuz tutum artarak devam edecek hem de bu kişilerin hizmet sunduğu kitle mağdur edilmiş olacaktır.

 

 

 

Buna bir şekilde önlem alınmazsa, ilerleyen zamanlarda herkesi etkiler hale gelecektir. Ben nasıl ki mezun olduğumda sınıf öğretmenliği yapamayacaksam, başka alanlardan mezun olan (o alanları yargılamak anlamında değil) bir kişinin de bu alanın gerektirdiği donanımlara sahip olmadan, bu işi yapmaya kalkışması mutlaka zararlı olacaktır.

 

 

 

Konuşanlar: 

 

 

 

YAKUP KARTAL-NİLAY SOYAT

 

 

 

Gazi Üniversitesi PDR Bölümü

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı, Dergi p.Dr.'nin Kasım 2011 sayısında yer alan metinlerden birisidir. Bugünlerde alan dışı atama yapılma ihtimaline karşı, PDR bölümündeki akademisyenlerin ve hocalarımızın eskimeyen uyarılarını tekrar gündeme taşıyoruz. İlgili kişi ve kurumlara iletmeniz faydalı olacaktır.

 

 

 

- Dergi p.Dr. Yönetimi - 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 4683 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.