Psikolojik Danışma ve Rehberliğe Neden 4000 Atama?

Psikolojik Danışma ve Rehberliğe Neden 4000 Atama?

Psikolojik Danışma ve Rehberliğe Neden 4000 Atama?

Öncelikle daha önceki yazımlarımda rehberlik ile eğitim arasında bir benzetme yapmıştım. Onu tekrarlamak istiyorum. Eğitim bir tencere ve rehberlik de o tencerenin kapağıdır. Yani rehberlik eğitimin bütünleyicisi, tamamlayıcısıdır. Rehberlik bireylere önleyici psikolojik hizmeti taşır. Bizim en büyük hatamız sorunları sürekli eğitimde yani gelişimin bilişsel kısmında arıyoruz. Oysa okullarımıza baktığımızda birçok okulun hala psikolojik danışmansız olduğunu görüyoruz. Rehberliğin eğitimin tamamlayıcısı olduğundan yola çıkarak hep bir taraf eksik kalıyor. Yemeği, tencereyi kapağıyla kapatmadan yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla yemek hem dışarıdan gelecek mikroorganizmalara, tehlikelere açık kalıyor hem de sağlıklı pişemiyor. Bu benzetmeyle demem o ki bir şeyleri eksik, noksan ya da sağlıksız yapmak hiç yapmamaktan daha kötü sonuçlar doğurabilir. İnsanın olduğu, bulunduğu her yerde psikolojik sağlığı koruyacak profesyoneller bulundurmamız artık bir ayrıcalık değil zorunluluk haline geldi.

Neden mi?

Çünkü günümüz dünyasına baktığımızda psikolojik hizmetlere her alanda verilen önemin arttığını ve bunun artık bir zorunluluk haline gelmesi gerektiğini görüyoruz. Artık her şey çok hızlı ilerliyor ve bu gelişmeler insanın gerek bilgiye ulaşma gerekse diğer işlerini halletmeye ayırdığı fizyolojik enerjiyi kısmen azalttı diyebiliriz. Ancak her şey tozpembe değil ne yazık ki. İnsan psikolojisi bu hızlı çağda eskiye nazaran daha kolay bir şekilde psikolojik buhranlara doğru yol alabiliyor. Çünkü çağ hızlı ve insan dünyası inanılmaz fazla derecede uyarana maruz kalıyor. Ve doğal olarak psikolojik olarak daha hassas ve kırılgan olabiliyor. İşte bu noktada psikolojik hizmet ve özellikle “önleyici psikolojik hizmet” veren profesyonellere ihtiyaç artıyor. Özellikle bir toplumun geleceğinin filizlendiği okul ortamlarında psikolojik hizmetler çok önemli bir yerde. Çünkü okullar sadece öğrencilere bilgi aktarımını yapıldığı ve bununla sınırlı olan bir yer değil ve kesinlikle olmamalıdır da.

Okullar öğrencilerin yetiştiği, filizlendiği bir bahçe gibi olmalıdır. Ve okulda bulunan görevliler de bir bahçıvan titizliğinde onların gelişimini izlemeli ve gerektiği zaman bahçıvanın yaptığı koruyucu ve gelişimi destekleyici müdahalelerle onları desteklemelidir. Psikolojik danışmanlar işin bu kısmında “koruyucu ruh sağlığı” kapsamında okulda gerekli düzenlemelere öncülük yapmalı ve bu sürecin devamının sağlanmasında önemli rol oynamalıdır. Bu yüzden psikolojik danışmanların okulların olmazsa olmazı haline gelmezi gerekiyor. Pdr'ye 4000 atama söylemi gayet mantıklı bir söylem çünkü rehberlik öğretmenliği kadrosu Meb öğretmen ihtiyaç listelerinde ilk beş sırada. Hala birçok okul, rehberlik öğretmeni bulunmadan eğitim, öğretime devam ediyor. Ve günden güne fark edilebileceği gibi okullarda yaşanan suç, şiddet ve madde bağımlılığı gibi olumsuz durumlarda hem yaş seviyesi giderek düşüyor hem de bu olayların yaşanma sıklığı giderek artıyor. Yine bu gibi durumlar da pdrye 4000 atama isteğinin makul ve mantıklı olduğunu bize gösteriyor. Şimdi pdrye neden 4000 atama yapılması gerektiğine dair aşağıya Twitter hesaplarında da bazılarını kullandığım gerekçeleri sıralayacağım J

 

 

Neden mi pdr için 4000 atama?

  • Çünkü çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Kendini daha iyi tanıyan, özelliklerini bilen, sorumlu ve bilinçli bir gelecek için 4000 atama olmalıdır.
  • Rehberlik hizmetleri önleyici ruh sağlığı hizmetini eğitim kurumlarına taşır. Bu hizmetin her yere ulaşabilmesi için 4000 atama olmalıdır.
  • Yıllardır alandışı atama yapıldı mezun sayımız yetersiz gerekçesiyle. Şimdi yeterli psikolojik danışman var ve bununla bağlantılı ihtiyaç da var.
  • "Sorunlu" değil "sorumlu" bireyler için 4000 atama olmalıdır.
  • Kendini bilen, olumlu kararlar verebilen nesiller için 4000 atama olmalıdır.
  • Kendini tanıyan, uyumlu ve psikolojik olarak daha sağlıklı bireyler yetişmesi için 4000 atama olmalıdır
  • Koşulsuz kabul ve bireye saygının esas olduğu rehberlik hizmetlerinin bütün öğrencilere ulaşabilmesi için 4000 atama olmalıdır.
  • Eğitimin tamamlayıcısı olan rehberlik hizmetlerinin ulaşmadığı yer kalmaması için 4000 atama olmalıdır.
  • Profesyonel, sistematik ve etkili yardım için 4000 atama olmalı,rehberlik servisleri her okula ulaşmalıdır.
  • Rehberlik mantalitesinin, düşünce sisteminin bütün okullara ulaşabilmesi için 4000 atama olmalıdır.
  • Önleyici ve geliştirici ruh sağlığı hizmetlerinin eğitim kurumlarında yaygınlaşması adına 4000 atama olmalıdır.
  • Pdr hizmetlerinin dönüştürücü bir işlevi vardır. Toplumun okullardan başlayarak olumlu yönde dönüşmesi, değişmesi için 4000 atama olmalıdır.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri insanın olduğu her yerde olmalıdır. Bu yüzden 4000 atama olmalıdır.
  • Güvengen ve atılgan davranış sergileyebilen ve hakkını yapıcı bir şekilde koruyabilen bireyler için 4000 atama olmalıdır.
  • "Çok bilmiş" ve "bencil" değil "kendini bilen" ve "özgeci" bireyler için 4000 atama olmalıdır.
  • Kişiler arası ilişkilerde başarılı, kendine güvenli bir nesil için 4000 atama olmalıdır.
  • Okul yaş grubundaki çocuklar arasında şiddet ve saldırganlık olaylarının azalabilmesi ve sağlıklı bir ortam oluşturulabilmesi için 4000 atama olmalıdır.
  • Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümüne yüksek puanlarla yerleşen ve atama bekleyen 4000'nin üzerinde mezununun mağdur olmaması için 4000 atama olmalıdır.
  • Rehberliğin geliştirici işlevinin etkin kullanılabilmesi ve bireylerin psikolojik gelişimin takip edilebilmesi için 4000 atama olmalıdır.
  • Kişisel sorunlarıyla baş edebilen, kendine yeten ve özgüvenli bireyler için 4000 atama olmalıdır.
  • Kendini artısıyla eksisiyle kabul edebilen, gelişime ve değişime açık bireyler için 4000 atama olmalıdır.
  • Eğitim yuvaları olan okullarda psikolojik ortamın daha elverişli hale gelebilmesi için 4000 atama olmalıdır.

 

 

Bu haber toplam 4838 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.