WhatsApp KULLANMA KILAVUZU

WhatsApp KULLANMA KILAVUZU

Bireysel veya büyük gruplarda, WhatsApp nasıl kullanılmalıdır?

WHATSAPP KULLANMA KILAVUZU

Değerli Okurlar, bu sefer ki yazımız; dünyada milyonları aşmış kullanıcı sayısına sahip bir uygulama olan Whatsapp üzerine...

Sosyal medya profilinizde ve whatsapp resminizde kullandığınız fotoğraflar ya da durum güncellemeleriniz, imajınızı etkiliyor.

Whatsapp’ın yaygınlaşması, artık hemen her telefonda bulunması ve güncellenmesiyle artık birçok iletişimimizi bu uygulama üzerinden halledebiliyoruz.

Whatsapp Hangi Amaçlarla Kullanılıyor?

En sık indirilen uygulamalardan biri olan whatsapp, örneğin gençler tarafından 5-10 kişilik arkadaş grupları açarak; buluşma saatlerinin ayarlanması ve ödev yapılması gibi amaçlarla kullanılabiliyor.

Aile gruplarında tatlı sert sohbetler, özel gün tebrikleri artık whatsapta kutlanıyor.

Ayrıca sınıf, kurum, etkinlik gibi amaçlarla bir araya gelen kalabalık gruplar da var.

Hatta işe alım sürecinde, şirketler whatsapp üzerinden ön görüşme yapabiliyor.

Çok Yönlü Bir Uygulama Olan Whatsapp’ı Kullanırken, Dikkat Edilmesi Gerekenler

1) Özellikle içerisinde 80-100 kişinin yer aldığı büyük gruplarda, kullanılan ifadelere ve yazılan cümlelere özen gösterilmelidir.

2) Yazım kurallarına uygun olacak şekilde metinler yazılmalı ve cümleler, noktalama işaretleri kullanılarak yazılmalıdır.

3) Eğer yazılacak metin uzunsa, 150-200 karakterden sonra enter tuşunu kullanmak ve boşluk bırakmak, anlaşılırlık açısından daha yararlı olacaktır.

4) Bir konuyu anlatırken oluşturulan metinlerde, ara geçiş cümleleri inşa edilmelidir. Bu durumu şöyle de açıklayabiliriz; nasıl ki günlük hayatımızda topluluk önünde konuşma yaparken jest ve mimiklerimizi kullanıyoruz, diksiyonumuza dikkat ediyoruz. Tıpkı bunun gibi, whatsapp kullanırken de, jest ve mimikler, noktalar ve virgüller, emojiler birçok anlam ifade eder. Diksiyon ise, adeta kelimeleri kullanım biçimimiz tarafından oluşturulan bir gerçekliktir.

simgee.png

5) Kalabalık gruplarda ses kaydı kullanmak, bazı grup üyeleri tarafından hoş karşılanmaz.

6) Kalabalık gruplarda, doğruluğunu araştırmadan bir bilgi paylaşımında bulunmamak gerekir. Bireysel mesaj yoluyla da muğlak konularda bilgi “yaymak” doğru değildir ancak konu kalabalık gruplar olunca, durum daha da hassastır.

7) Reklam içerikli paylaşımlarda bulunmamak gerekir. Gruplarda veya bireysel olarak paylaştıklarından ötürü, muhatapları tarafından gönderileri bakılmadan silinen bazı WhatsApp kullanıcıları vardır.  

8) İmza kampanyaları, whatsapp gruplarını yoğun şekilde meşgul eden durumlardan biridir. Ancak hemen hemen hiçbir imza kampanyasının resmi bir geçerliliği ve toplumsal bir etkisi yoktur.

9) Falanca yetkilinin ses kaydı, şöyle bir durum oldu, son dakika gelişmesi şeklinde dolaşıma giren “yanlış bilgilere” itibar etmemek gerekir.  

10) Büyük aile gruplarında, koca koca insanların veya teyzelerin ilginç paylaşımlarını, "aaa" dedirten emojilerini görmeye hazırlıklı olun :) 

11) Sözü edilen bu kurallar, karşınızdaki bireylerin sizinle ilgili bakış açısına, konumuna ve yakınlık derecesine göre esneklik gösterebilir.

12) Bireysel mesajlaşmalarda ve akran/aile gruplarında duygularımızı yansıtacak bir şekilde emojilerden yararlanmak çok güzel bir tutumdur. Çünkü karşı tarafa gönderdiğiniz olumlu bir emoji, kelimelerle ifade edemediğiniz durumları tercüme edebilir.

13) Sanal ortamda yazdıklarımıza çok dikkat etmeliyiz. Özellikle de muzip arkadaşlarımızla veya yabancılarla mesajlaşırken daha bir hassas olmalıyız. Tabi internette dolaşan “whatsapp capslerine” konu olmak istemiyorsak... J

14) Sonuç olarak hangi sanal ortam, hangi sosyal medya aracı ve hangi mesajlaşma biçimi olursa olsun; her zaman Türkçe’nin doğru kullanılması gerekir. Çünkü artık “slm, nbr, kib, by” gibi kelimelerden ibaret olan yeni bir dil türüyor ve bu yapay dil, anadilimizi yıpratmaya başlıyor.

Kaynakça

Kaya, A. (2011). Kişilerarası İlişkiler ve Etkili İletişim (Ed: Alim Kaya), 4.baskı, Pegem Yayınları: Ankara.

Yazar: Sultan DENİZ
Katkı Sağlayan: Abdullah YALNIZ

Not: Eklemek istediğiniz durumlar varsa, yazıya dahil etmemiz için yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. 

Bu haber toplam 8898 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.