YBO'da Çalışmanın Artıları-Eksileri ve Okul İklimi

YBO'da Çalışmanın Artıları-Eksileri ve Okul İklimi

Yatılı Bölge Ortakulu (YBO) hakkında detaylı bilgiler

YBO'DA ÇALIŞMANIN ARTILARI-EKSİLERİ VE OKUL İKLİMİ

YBO'da hangi problem durumlarıyla sık karşılaşılır?

YBO (Yatılı Bölge Ortaokulu), önceki yıllarda YİBO (Yatılı İlköğretim Bölge Okulu) şeklindeydi ancak artık ilkokul düzeyinde yatılı okul yoktur ve YBO'lar vardır.

YBO'larda en çok karşılaşılan sorunlar;

1) Öğrencilerin ailelerini özlemeleri ve okula uyum sağlayamamaları

2) Öğrenci velilerinin okula uzak olmasından dolayı çocuklarla ilgilenememesi

3) Öğrencilerin akademik başarılarının düşük olması

4) Öğrencilerin eğitime ve okumaya karşı isteksiz olması.

5) Öğrenciler arasında hırsızlık yapma davranışının yaygın olması.

6) Büyük öğrencilerin küçük öğrencilere  akran zorbalığı yapması

YBO'larda rehberlik servisi olarak ne gibi çalışmalar yapılır?

YBO'larda her eğitim döneminde yeni yatılı öğrenciler geldiği için öncelikle onların okula ve yurda alışmalarını sağlamak amacıyla oryantasyon hizmeti vermekteyiz. Öğrencilere okul ve pansiyon kuralları öğretilir ve öğrencilerin uyum sağlamaları beklenir.  Bu arada öğrencilere tuvalet kullanımı banyo kullanımı,yemekhane kullanımı konularında eğitimler verilir. (Sınıf rehberliği şeklinde) Öğrenciler okula ve pansiyona uyum sağladıktan sonra öğrencileri tanımak için Bireyi tanıma tekniklerinden yararlanılır. Sınıf risk haritaları yapılarak öğrencilerin aile durumları hakkında bilgi alınır ve riskli gruptaki öğrenciler belirlenerek pdr servisi olarak bu çocuklarla özellikle ayrıca ilgilenilir. Öğrenciler ailesinden uzak olduğu için sürekli ailelerini özlemektedirler ve bu da öğrencilerin duygu durumumu  kötü etkilemektedir. Rehberlik servisi olarak öğrencilerin okulu sevmesi alışması için çalışmalar yapmaktayız. Öğrencilerin okula bağlanması için sportif faaliyetlere, sanatsal faaliyetlere yönlendirme çalışmaları yapmaktayız.  Öğrencileri aileleriyle görüştürmek amacıyla veliler okula davet edilip rehberlik servisinde aile ve çocuk eğitimi hizmetleri yapmaktayız.

YBO'larda  öğrenci profili ve akademik-sosyal-ailevi- özellikleri nasıldır?

YBO öğrencileri genellikle dağ köylerinden ve uzak köylerden gelen öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilerin maddi durumları iyi olmamakla birlikte diğer şartları da kötüdür. Öğrencilere belirli bir miktar harçlık verilmekte giysi yardımı yapılmaktadır.  YBO'larda öğrenciler genellikle aynı köylerden geldikleri için okul iklimi aynı köylülerin oluşturduğu kliklerden oluşmaktadır Öğrencilerin çoğu aile bağıyla bağlıdırlar birbirlerine,kardeşler kuzenler çokça bulunmaktadır. Öğrencilerin akademik durumları aile evinde yaşayan öğrencilere göre düşük durumdadır. Öğrencilere her türlü imkan sağlanmasına rağmen öğrenci velileri ilgisiz oldukları için öğrencilerin akademik durumları çok iyi durumda değildir. Eğitimde öğrenci öğretmen veli ayağının en önemli ayaklarından veli ayağı ybolarda sekteye uğramaktadır. Veliler uzak köylerden kışın gelememekte,yolların kapanması durumu olmaktadır. Öğrencileri de bu durum etkilemektedir. Öğrencilerin sosyal durumu ise hem öğretmenlerle hem öğrencilerle sıkı ilişkiler kuruyor olmaları açısından iyidir. Öğrencilerin sosyalleşeceği etkinlikler çokça yapılmaktadır. Öğretmenlerle öğrenciler abi kardeş gibi olmak durumuna gelmektedirler.

Y.B.O'larda öğretmenler arası diyalog ve okul iklimi nasıldır?

Y.B.O (Yatılı Bölge Ortaokulu) demek, aile olmak demektir. Öğrencilerle ve öğretmenlerle mesai saatleri içinde akşama kadar birlikte olup bir de ayda (Maksimum 8) gün mesai saatleri dışı da birlikte olduğunuz için okulda sıcak bir aile ortamı oluşmaktadır.

Yatılı okulda öğrenci sayısına bağlı olarak (100 öğrenciye kadar 2 , 101 ve üzeri öğrenci olursa 3 belletmen görev yapar günlük, aynı şekilde kız öğrenciler için de geçerli aynı durum. Kendi okulumda 50 kız 50 erkek öğrenci olduğu için 2 kadın 2 erkek hoca görev yapmaktayız.) Okullarda öğretmenler arası diyalog sürekli iyi olmak zorundadır çünkü diğer okullar gibi mesai bitince eve gitmek olmuyor. Sürekli tüm öğretmenlerle iç içe olmanız gerekiyor,bu sebepten dolayı iletişim halinde olmak gerekiyor.Yani bir iş olarak görmekten çok YBO öğretmenleri öğrencilerle ve öğretmenlerle aile gibi yaşamaktadır. Çok samimi ve sıcak bir ortam vardır. 

 

Bu haber toplam 4837 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.