ÇOCUK GELİŞİMİNDE EV OYUNLARI
Oyun, çocuk için hem onu rehabilite eden hem de duygularını aktarmasına fırsat tanıyan bir sistemdir.
ÇOCUK GELİŞİMİNDE EV OYUNLARI
(Dört duvarın içini oyun bahçesine çevirmek)
Bazı ebeveynler çocuklarının gelişimi için türlü türlü oyuncaklar, oyunlar satın alır ve çocuk odasını adeta küçük bir oyuncak dükkânına dönüştürürler. Aslında önemli olan çocuğa çok fazla materyal sunmak yerine, evde çocuğa zaman ayırmak, onunla kaliteli vakit geçirmektir. Çocuğun ruhunun gıdası olan oyunu kullanarak; zihinsel duygusal ahlaki sosyal kişilik ve anadil bovbet güvenilir mi bakımından gelişimine katkı sağlamak önemlidir.
Evde; oyuncaklar, eğitim ortamı, ebeveynler ve akranlar: öğretmen, her türlü eşya da oyun materyaline dönüştürülebilir. Burada önemli olan çocuğun gelişim düzeyine uygun oyunu seçip ona zaman ayırabilmektir. İşte ebeveynlere evde rahatlıkla oynayabilecekleri birkaç oyun tavsiyesi:
1. Oyun: Mandalları Kümeleyelim
Yaş:2-3
Materyal: Renkli mandallar
Farklı renklerdeki mandalları renklerine göre kümeleyin. Her renkten birer tane çocuğunuza da verin. Çocuğunuzdan elinde karışık renklerdeki mandalları doğru renk kümelerine koymasını isteyin. Bir yandan da renklerin isimlerini tekrarlatın. Hem motor becerilerin gelişimine hem de dil gelişimine faydası olacaktır.
2. Oyun: Eşleştirelim
Yaş: 3-4
Materyal: 5 çift resim kartı
Çocuğunuzdan karışık haldeki resim kartlarını çift olarak eşleştirmesini isteyin. Daha sonra eşlenen her karttaki resimlerde neler olduğunu anlatmasını veya bir kart çifti hakkında masal üretip anlatmasını isteyebilirsiniz. Zihinsel becerilerin gelişimine fayda sağladığı gibi dil gelişimine de faydası olacaktır.
3. Oyun: Olmasa ne olurdu?
Yaş:4-5
Materyal: mum, kalem traş, ataç, bant vs.
Bu oyunda çok çeşitli materyaller kullanabilirsiniz. Topladığınız materyalleri bir kutuya koyup çocuğunuza seçtirin. Kutudan çıkan her bir materyal için “Bu olmasa ne olurdu?” diye sorun. Bu oyunla çocuğunuzun yaratıcılığının gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.
4. Oyun: Bil Bakalım
Yaş:5-6
materyal: Bu oyunu çok farklı materyallere uygulayabilirsiniz. Bu oyunda çocuğun gözleri kapalı olmalıdır.
- Bardaklarının içine farklı içecekler koyup tadından ne olduğunu bilmelerini isteyebilirsiniz.
- Kâselere farklı baharatlar koyup kokusundan ne olduğunu bilmelerini isteyebilirsiniz.
- Bazı cisimleri yüksekten tahta zemine atıp çıkardığı sesten ne olduğunu bulmalarını isteyebilirsiniz.
5. Oyun: Kitap Kurdu
Yaş:7+
Kitap okuma saatinde tüm aile bireylerine bir hedef belirlenir.(Örneğin: anne 30 sayfa, baba 30 sayfa, abla 20 sayfa, çocuk 10 sayfa) Bir saatin sonunda hedefine ulaşanlar 10 puan alır. Hafta sonunda en yüksek puana ulaşanlar ödüllendirilir. Böylece anne baba çocuklara model olur ve çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmaları sağlanır.
BÜŞRA SERTKAYA
Bu haber toplam 5439 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.