Değerler Eğitimi Kongresi Konya'da Yapılacak (31 Ekim - 02 Kasım 2013)

Değerler Eğitimi Kongresi Konya'da Yapılacak (31 Ekim - 02 Kasım 2013)

DEĞERLER EĞİTİMİ KONGRESİ KONYA'DA YAPILACAK (31 EKİM - 02 KASIM 2013)

Kongrelerin hayatımıza etkisini hepimiz az çok biliyoruz, kişisel gelişim adına ve derslerde gördüğümüz bir takım teorik bilgilerin hayata geçirilmesi adına hayatlarımızı renklendiren, bizlere yeni  üsluplar farklı bakışlar kazandıran, motive eden hayat dersleridir. Görmediğimiz ve farkında olmadığımız yeni fikirlerle hayata yeni bakışlar kazanabiliriz kongrelerle. Sosyal hayatımıza gerek se mesleki hayatımıza katkısı olan bu eğitimlerin elbette ki hayatımızda önemli yeri olmalı. Özellikle de ulusal kongrelere katılım önceliklerimiz arasında olmalı. Çünkü bu tür kongreler her toplumdan her fikirden insanları barındırıyor bir anlamda özeti oluyor toplumun, herkesi kuşatıyor. Yeni bilgiler, her konuda yeni gelişmeler ele alındığı içinse gelişime ayak uydurmak daha kolay olabiliyor.

Bizleri Bu sene Konya’nın ev sahipliği yapacağı büyük çaplı bir kongre bekliyor. Kongre 31 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında Dedeman Otel’de gerçekleşecek ve kongreye bir çok isim katılacak, farklı ve hepimiz için çok önemli konuların yer alacağı kongreye yüksek bir katılım bekleniyor.

Konulardan bahsetmeden önce değer kavramından bahsetmek istiyorum. Hayatımızda bize yön veren, tercihlerimizde etkili olan, tutum ve davranışlarımıza yansıyan, soyut veya somut inanç ve varlıklardır. Değerlerle algılar insan, değerlerle bakar dünyaya.

Değerleri olmayan bireyler ve toplumlar yönsüz ve amaçsız kalır. Nasıl ki toplumları yaşatan, birlikte kılan o toplumun kültürü, yaşayışı, inançları, diliyse değerler de tümüne ışık tutan ve yaşatan bir suya benzer.

Bu nedenledir ki toplumda değerler eğitimi, gelecek için, huzur ve refah için indirgenemez bir öneme sahiptir. Elbette ki tek başına değer kavramı anlam ifade etmez. Değerleri anlamlı kılan, insanı kaliteli, hoşgörülü, sağlıklı, mutlu kılmasıdır. Günümüzde pek çok değere sahip insan var, ama sahip olunan değer kimi zaman açmazlara, ruhsal sıkıntılara, kötü diye nitelendirebileceğimiz sonuçlara neden olabiliyor. Bu yüzden son yıllarda ülkemizde değerler eğitimi ile ilgili çalışmalar hız kazanmış, bu alanda birçok tez, makale bildiri vb. çalışmalar hazırlanmıştır. Özellikle 2003 yılında Milli Eğitim Bakanlığının ders programları ile ilgili yapmış olduğu kapsamlı çalışmalarda birçok ders içeriğinde “değer eğitimine” doğrudan yer verilmiştir. Örneğin, sosyal bilgiler, hayat bilgisi, Türkçe dersleri başta olmak üzere birçok ders programında doğrudan verilecek değerler belirtilmiş, ders ve çalışma kitaplarında bu değerler ile ilgili metinlere yer verilmesi istenmiştir.

Değerler eğitimini, okullarda sürdürmek ve eğitimi verimli kılmak, güzel sonuçlar alabilmek amacıyla da her birimizin üstüne düşen görevleri var.

Kongrede yer alacak konulara değinecek olursak zengin bir içerikle karşılaşıyoruz: Değerler eğitimi açısından ders kitapları ve materyaller, eğitim politikaları, farklı ülkelerdeki eğitim uygulamaları ve modelleri, değerler eğitiminde iyi örnekler, öğretmen yeterlilikleri, program geliştirme, yöntem ve stratejiler, kültürlerarası farklılaşmalar, medya, sosyal çevre Ailede değerlerden, iş hayatına, iktisadi değerlerden, sivil toplum kuruluşlarına kadar ..vs. kısacası tümüyle tüm hayatımızda değerlerimizi etkileyen ve değerlerimizden etkilenen tüm konularda geniş çaplı bir eğitim kongresi.

PDR ve diğer tüm alanlar için çok önemli olan ve PDR bölümü öğrencilerinin ücretsiz olarak katılabileceği bu kongreyi hepimiz heyecanla bekliyoruz…

Kongre'nin Amacı

Değerler eğitimi yeni bir mefhum değil, aslında her insan topluluğunda ve her zaman vardı. Fakat içinde bulunduğumuz tarihsel dönem, bu eğitimi yeni önem ve anlamlar yükleyerek gündemimize getirdi. Şimdi, değerler eğitimini yeni bir görev olarak tekrar keşfediyor, kavramsallaştırıyor, üzerinde düşünüyor, evde aile içinde veya okullarda bir eğitim konusu olarak tasarlamaya çalışıyoruz. Tüm bunları yaparken, değer nedir? Çocuklarımıza vereceğimiz değerler hangileri olmalı? Değer nasıl kazandırılır? Eğitim sistemimizin bu konudaki eksikleri neler? gibi sorular bizi bekliyor. Değerler eğitimi bireysel düzeyde hayatı anlamlı kılmada, ulusal ve uluslararası düzeylerde ise birlikte yaşama, hoşgörü, demokratik vatandaşlık ve insan hakları bilincini geliştirme açısından önem arzediyor.

I. Ulusal Değerler Eğitimi kongresi, değerler ve eğitimi konusundaki arayışlara bir katkı sunmak, ulusal bazda değerler ve eğitimi alanında fikir üreten araştırmacıları ve uygulama örneklerini gözleyen eğitimcileri bir araya getirmek amacıyla 31 Ekim-02 Kasım 2013 tarihlerinde Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından Konya’da düzenlenecektir. Kongre, teorik değerlendirmeler, saha araştırmaları ve uygulama örneklerine yer veren sunumlara; akademisyen, öğretmen, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcılara açıktır.

I. Ulusal Değerler Kongre bağlamında ülkemizde ilk defa düzenlenecek olan kongredir. Sempozyum bağlamında, Değerler Eğitimi Merkezi Birincisi Değerler Eğitimi Merkezi tarafından 2004 yılında düzenlenen değerler eğitimi konulu sempozyumun ardından Türkiye’de 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve 2011 yılında da Eskişehir Üniversitesi benzer konulu sempozyumlar düzenlediler. Bu süreç içerisinde Türkiye’de oluşan farkındalık neticesinde Milli Eğitim Bakanlığı okullarda değerler eğitimi faaliyetlerini teşvik eden kararlar aldı. Değerler Eğitimi Merkezi tarafından 2012 de ikincisi düzenlenen sempozyumda farklı ülkelerden katılımcıların fikir ve uygulamalarını sundukları bir platformda konuyu tartışmak mümkün olmuştur.

Kongre'nin Sitesine ve Kongre Programı'na Aşağıdaki Linklerden Ulaşabilirsiniz

https://dek2013.konya.edu.tr/

https://dek2013.konya.edu.tr/dek2013_program.pdf

 

ŞULE AKDEMİR 

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi

Dergi p.Dr. Okul Temsilcisi 

 

 

Bu haber toplam 3664 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.