Meslek Tanımımızın "Rehberlik" Olması Ne Anlama Geliyor?
MESLEK TANIMIMIZIN "REHBERLİK" OLMASI NE ANLAMA GELİYOR?
Birkaç gün önce Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullara resmi bildirim yazıları ulaşmaya başladı ve "rehber öğretmen" kadro ismi "rehberlik şeklinde değişti. Konuyla ilgili açıklama yapan PDR alanındaki kişi ve kurumların görüşlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Türk-PDR Derneği'nin Genel Başkanı Değişti
Türk-PDR Derneği'nin konuyla ilgili yaptığı açıklamayı vermeden önce, PDR derneğinin yönetim kurulunun ve genel başkanının değiştiğini bilgilerinize sunarız. Şimdiki durumda Prof. Dr. Filiz BİLGE (Genel Başkan) ve Psikolojik Danışman Hakkı EKEN (Genel Başkan Yardımcısı) olarak görev yapmaktadır. Yeni yönetime ve hocalarımıza görevlerinde başarılar dileriz. Ayrıca PDR'cilerin haklarının daha sistemli ve güçlü bir şekilde savunulmasına duyulan gereksinimden haberdar olduklarını umuyoruz.
Yeni dernek yönetim kurulunun, önceki dönemlerde olduğu gibi "alandaki çalışmaları sadece ben yürütürüm" şeklindeki tekelci, buyurgan ve dışlayıcı bir tavır takınmayacağını düşünüyor, kucaklayıcı ve işbirlikçi tutumlarından ötürü şimdiden teşekkür ediyoruz.
Türk PDR-Derneği'nin Talim Terbiye Kurulunun Alan Değişikliği Kararı Hakkındaki Açıklaması
Sayın Meslektaşlarımız,
Talim ve Terbiye Kurulu’nun 20.02.2014 tarih ve 9 no’lu kararı ile öğretmenlik alanları, atama ve ders okutma esasları yeniden düzenlenmiştir. Adı geçen düzenleme ile 1894 alan kodlu “Rehber Öğretmen” alanı, 7301 alan kodu ile “Rehberlik” olarak değiştirilmiştir.
M.E.B. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen ve okul ve kurumlarda (RAM) çalışan rehber öğretmenlerin alan değişikliğinin konu edildiği yazı, bazı okullarda ve kurumlarda, meslektaşlarımıza tebliğ edilmiştir. Meslektaşlarımız arasında belirsizliğe ve tedirginliğe yol açan bu yazı konusunda, tutumumuzun ne olması gerektiği ile ilgili olarak; konuyu hem hukuksal, hem de idari boyutuyla araştırıyoruz.
Uygulamaya Hukuki Olarak İtiraz Etme Yolu Kapalı
Hukuksal boyutunda; Hukukçularla (Derneğimizin Hukuk Danışmanı ve Sendika Avukatları) yaptığımız görüşmelerde; Talim ve Terbiye Kurulu’nun 20.02.2014 tarih ve 9 no’lu kararla alanımızın adının değiştirilmesine ilişkin bir düzenlemeye gittiği belirtilmiştir. Değişikliğin “Bu Haliyle” meslektaşlarımızın özlük ve çalışma şartlarına ilişkin herhangi bir hak kaybı yaratmayacağı görüşü alınmıştır. Bazı arkadaşlarımız; “yasal haklarım korunmak şartıyla” şerhi koyarak yazıyı imzalamışlardır. Bu aşamada, yazıya şerh koyup koymamanın yasal hak talep etme anlamında, bir farkının olmadığı çünkü 20.02.2014 tarih ve 9 no’lu karar ile alanın adı değiştirildiğinden; yapılmaya çalışılan uygulamanın, alan adının yeni karara uygun hale getirilmesi işlemi olduğu uzmanlar tarafından bildirilmiştir. Bu haliyle uygulamaya itiraz ve dava yolu da kapalı bulunmaktadır.
Bundan sonra bu karara dayanılarak; meslektaşlarımızın çalışma ve özlük haklarında, aleyhte bir uygulamaya gidilirse, bu konu dava konusu edilebilecektir. Şimdiden bunun olup olmayacağı konusundaki duygu ve düşünceler tahminden ibaret olacaktır. Ancak; biz yine de konuyu yakından takip etmeye devam edeceğiz.
Yetkililerden Randevu Talep Edildi
İdari Boyutu; Sayın Milli Eğitim Bakanı, Sayın Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, Sayın Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, Sayın M.E.B. İnsan Kaynakları Genel Müdürü, Sayın Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü’nden ayrı ayrı konu ile ilgili görüşlerimizi sunmak üzere randevu talep edilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Merkez teşkilatı yöneticileri ile konu hakkında görüşmelerimiz devam etmektedir.
Derneğimize üye olan ve olmayan meslektaşlarımızdan bu konuda pek çok mesaj ve telefon alıyoruz. Meslek örgütü olarak bu durumun bizi memnun ettiğini, bir meslek örgütünün üyeleri ve dostları ile güçlü olacağını, sadece derneğe üye olmanın da yetmeyeceğini, tüm üyelerimizle; aklımızı ve gücümüzü birleştirerek daha da güçlü olmamız gerektiğini, böylece güçlükleri birlikte aşabileceğimizi tüm meslektaşlarımızla paylaşmak isteriz.
Bu vesile ile derneğimize üye olmayan tüm meslektaşlarımızı üye olmaya, üye olan meslektaşlarımızı dernek çalışmalarına aktif olarak katılmaya davet ediyoruz.
Konu ile ilgili gelişmeleri meslektaşlarımızla paylaşmaya devam edeceğimizi belirtir, sevgi ve saygılarımızı sunarız.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Yönetim Kurulu
Psikolojik Danışman Hüseyin ŞEN'in Sosyal Medyada Paylaştığı Değerlendirmesi
Alan Adının "Rehber Öğretmen"likten "Rehberlik"e Geçişi Ne Anlama Gelmektedir?
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 20.02.2014 Tarih ve 9 Sayılı Kurul Kararı ile Öğretmenliğe Kaynaklık Eden Programlara ilişkin esaslarda değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle rehber öğretmen alan adı rehberlik olarak değiştirilmiştir. Bu değişiklik ne tümden kötüdür, ne de tümden iyidir.Bu değişikliğin bizim açımızdan bu şekilde değiştirilmesinin gerekçesi nedir bilemiyorum ancak meslektaşlar arasında konuşulduğu gibi ne çalışma süresinin uzatılmasının, ne ek ders ücretlerinin kaldırılmasının ne de alan dışı atamalara zemin hazırlamanın gerekçesi olamaz.
Ek ders ücretleriyle ilişkilendirilemez. Birincisi ek ders ücretleri ek ders ücretleri yönetmeliğiyle düzenlenir. Rehberlik olarak değişiklikle ek ders ücretlerinin ödenmemesi söz konusu olamaz. İkincisi de kararnamelere bakıldığında sınıf kodu eğitim-öğretim, kadro unvanı öğretmen ve görevi öğretmen olarak yer aldığı görülmektedir ki bu bilgiler önceki kararnamelerle aynıdır. Eğitim öğretim hizmetleri sınıfından ve öğretmen kadrosundan (buradan öğretmenlik kadrosunu benimsediğim gibi bir sonuç çıkarılmasın) çıkarılmadığımız sürece ek ders ücreti ödenmeye devam eder.
Değişikliğin Nedeni Alan Dışına Zemin Hazırlamak Mı?
Çalışma saatleri değişikliğinin gerekçesi olamaz çünkü çalışma saatleri Rehberlik hizmetleri yönetmeliğiyle belirlenmektedir. Yönetmelik taslağındaki bu yöndeki değişikliğin kabul edilip edilmeyeceği bizlerin ortaya koyacağı mücadele ile şekillenecektir.
Alan dışı atamalara zemin hazırlamak. Bu durum bildiğiniz gibi rehber öğretmen iken de gerçekleşebilmektedir. Alan dışı atama yapmaları için alan adının rehberlik olarak değiştirilmesine gerek yok, zaten zaman zaman buna başvurabiliyorlar.
Değişikliğin olumlu yönü alan adında öğretmen takısından kurtulunmasıdır. Bu umarım gelecekteki psikolojik danışman unvanının habercisi olur.
Değişikliğin rehberlik olarak bu şekilde değiştirilmesinin olumsuzluğu, okullarda gerek öğrenciler gerekse öğretmenlerin kullandığı rehberlikçi söylemini meşrulaştıracak olmasıdır.
Rehberlik Yerine Keşke "PDR" Yapılsaydı
Alan adlarına ilişkin değişiklik sadece bize özgü bir değişiklik de değildir. Bakanlığın alan adlarına ilişkin bir çok alanda değişiklik yaptığı görülmektedir. Hangi gerekçe ile bunu yaptıkları, kuşkusuz üzerinde durulması gereken bir noktadır.
Alan değişikliği yapacaklarsa bize dair alan değişikliğini "rehber öğretmen" değil de "psikolojik danışma ve rehberlik-PDR" yapmaları daha güzel olurdu.
Değişiklikte uygulamada hukuksal açıdan yaşanabilecek bir olumsuzluk ise çalışma sürelerine ilişkindir. Tayin isteyenlere bu kurumda çalışma süresinin kararnamenin tebliğ edildiği tarihi başlangıcı kabul edilerek başvurusu kabul edilmeyebilir. Bu durum kurum idarecileri için ise lehlerine kullanılabilir. Dört yılını dolduran idareciler, dört yıllık sürenin başlangıcını yine kararnamenin imzalatıldığı tarihi dayanak göstererek, rotasyondan kurtulabilirler. Bu durum daha çok atamalarda ve rotasyon gereği yapılacak değişikliklerde gündeme gelebilecektir.
Konuya ilişkin düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim. Sevgi ve saygılarımla...
dergipdr.com (Alıntı durumunda kaynak gösteriniz)
facebook.com/dergipdr
twitter.com/dergipdr
Bu haber toplam 4348 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.