Nobel Psikoloji Alanında Önemli Eserler Yayınlıyor

Nobel Psikoloji Alanında Önemli Eserler Yayınlıyor

Nobel Basın Yayın, diğer alanlarda olduğu gibi Çocuk Psikolojisi, Psikolojik Danışmanlık ve Kültürel Psikoloji alanında önemli eserler yayınlıyor.

NOBEL PSİKOLOJİ ALANINDA ÖNEMLİ ESERLER YAYINLIYOR

1) ÇOCUK SUÇLULUĞU

Yaşı yasal limitlerin altındaki bireylerin suçlu davranışları olarak en geniş şekilde tanımlanabilecek “çocuk suçluluğu fenomeni”, ülkemiz açısından oldukça dikkate değer bir noktaya gelmektedir. Suça karışan çocuklardaki artış kadar, hakkında yasal takibata başlanan ve mahkeme süreçlerine geçiş yapan çocukların oranları ise önümüzdeki yıllara bağlı olarak korkutucu boyutlara doğru ilerlemektedir. Bu durum çocuk suçluluğunu çok boyutlu olarak ele almayı gerektirmektedir ve bu sorunu yaklaşım, müdahale ve en önemlisi de önleme açılarından en rasyonel şekilde ele almayı kaçınılmaz kılmaktadır. 
Ülkemizin geleceği olan çocukları her türlü suçlu ortamlardan uzak tutmak ve suçluluğa adım atmalarına neden olan faktörleri tespit ederek müdahale etmek başta devlet mekanizması olmak üzere her kesimin temel görevlerinden biridir.

Ülkemizdeki çocuk suçluluğuna bakış konusunda belli bir duyarlılığın olduğu söylenebilir; ancak çocuk suçluluğu literatürü ve çalışmaları ne yazık ki istenen boyutlarda değildir. Bu anlamda elinizdeki bu kitabın, özellikle çocuk suçluluğu literatürü açısından önemli bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir. Bu kitabın diğer önemli bir katkısı ise çocuk suçluluğunu pek çok alandan ele alan çalışma ve araştırmalara ek olarak bu fenomeni kriminolojik boyutu ile de değerlendirme fırsatını sağlayacak olmasıdır. Kriminolojik teori ve yaklaşımları kapsamlı bir şekilde ele alan bu kitabın, çocuğun suçlu davranışının daha iyi anlaşılmasında katkılar sunacağı aşikârdır. Bunun yanı sıra sadece çocuk suçluluğunun anlaşılmasını değil aynı zamanda çocuk adalet sürecini, ıslah, rehabilitasyon ve topluma kazandırma gibi çok önemli konuları da ele almaktadır. Ayrıca, suç ve sapma ile ilgili literatürde oldukça eksikliğini gördüğümüz ampirik çalışmalara da teorik bir alt yapı oluşturacaktır. Böylece kendi toplumumuz ve sosyal dinamiklerimizi içeren teorik çalışmalara ihtiyacımız olduğu gerçeğine de bir başlangıç noktası olarak hizmet edeceği düşünülmektedir. 

Yayınlandığı ülkede 9. Baskıya ulaşmış olan ve alanında uzman akademisyenler tarafından dilimize çevrilerek “Çocuk Suçluluğu” adı verilen bu kitabın, çocuk suçluluğu alanına hem akademik hem de pratik boyutta katkı sunacağı kanaatindeyiz. Ayrıca bu kitap; hukuk, adli bilimler, sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, eğitim bilimleri, çocuk gelişimi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik gibi alanların lisans ve lisans üstü eğitimlerinde kullanılabilecek ve çocuk suçluluğu ile ilgili çalışan her kesim için bir başucu kitabı olacaktır.

1-002.jpg

2) ÇOCUK PSİKOTERAPİSİ TEDAVİ PLANLAYICISI

Çocuk Psikoterapisi Tedavi Planlayıcısı; deneysel açıdan destekli kanıta dayalı terapi girişimlerini ön planda tutmaktadır.

Akademik Başarısızlık,
Bağlanma Bozukluğu,
Cinsiyet kimlik Bozukluğu,
Karşıt Olma Bozukluğu,
Uyku Bozukluğu,
Ebeveynlik,
Okula Gitmeyi Redetme,
Sosyal fobi,
Özgül Fobi,
Değişen Hayat Olayları ve çocuklarda görülebilecek 35 farklı problemi konu almıştır.

Kitap, yapılandırılmış, kanıta dayalı terapi planları ile tedavi sürecini açıklar, kolaylaştırır ve hızlandırarak birçok üstünlük sağlar. 1000'in üzerinde terapi amaç ve girişim özellikleri ile kendi terapi seansınızı yapılandırmanızı sağlayacak imkanlar sunmaktadır. Konuların sistematik şekilde sunulması danışmanlık seanslarınızı raporlaştırmanızı kolaylaştıracaktır. Böylelikle danışanlarla daha etkili ve istenen niteliklerde zaman geçirilmiş olacaktır. Yeni listelenen DSM-5/ICD-10 tanı önerileri de eklenmiştir. Ayrıca kendi deneyim ve gözlemlerinizi de ekleme imkanı sunmaktadır.

Bu kitap “Çocuk” ile çalışan psikiyatristler, doktorlar, psikologlar, psikolojik danışmanlar ve pedegoglar ile bu alanlarda eğitime devam eden öğrencilerin ihtiyaç duyduğu bir kaynaktır.

2-005.jpg

3) MÜSLÜMANLAR İÇİN PSİKOLOJİK DANIŞMA

Kültüre duyarlı psikolojik danışma yaklaşımının temel hareket noktalarından biri, ana akım psikoloji teorilerinin (Psikanaliz, Varoluşçu, Davranışçı, Hümanist, Geştalt vd.) batı kültürleri (Avrupa, ABD) bağlamında oluşturuldukları için açık ya da örtük biçimde sahip olduğu bu kültürel bağlamın değerlerini taşıyor ve bireye bu değerler ışığında yaklaşıyor olmasıdır. Dolayısıyla WASP (Beyaz- Anglosakson -Protestan) olmayan insanların ''normal" tanımları ile örtüşmeyenpsikolojik perspektifler ve gündelik kültürel pratikleri ile aykırı özellikler sergileyen "terapötik" uygulamalar bu yaklaşımın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Bu kitap, yukarıda ele alınan teorik ve pratik uyumsuzlukları Müslüman danışanlar lehine çözmeye yönelik ciddi, ayrıntılara odaklı ve bilimsel bir çabanın ürünüdür. İslam inancı bağlamında ruh sağlığının kavramsallaştırılması, bütünüyle dinsel tedavi modellerinden tutun da psikoloji ile İslami pratikleri sentezleyen yaklaşımlara kadar geniş bir yelpazeye yayılan psikolojik danışma/terapi modellerinin tartışılması; başka bir dine mensupken sonradan İslam inancını benimseyenlerin yaşadığı psikolojik stresler ve başaçıkma yollarının ele alınması; aile içi şiddet, madde bağımlılığı ve cinsel işlev bozuklukları gibi bazı spesifik problem türlerine yönelik kültüre ve dine duyarlı yaklaşımlar sunması bu kitabın en özgün ve tatmin edici özelliklerinden bazılarıdır. 
Somut bir örnek vermek gerekirse evlilik terapisi almak isteyen bir danışanın, eşi ile yaşadığı problemleri üçüncü bir kişiyle (psikolojik danışman) paylaşmasının, İslam inancına göre büyük bir günah olarak kabul edilen "gıybet" (bir kişinin eksikliklerini başka birine anlatmak, onun aleyhinde konuşmak) kapsamına girip girmediği şeklindeki sorusu ve yaşadığı bu çıkmaz son derece anlamlı ve kültüreldir. Bu kitap, Müslüman danışanların buna benzer sorularına hem psikoloji biliminin verilerine hem de İslam inancının temel kaynakları olan Kuran ayetleri ile hadis ve sünnetlere dayanarak açık ve doyurucu cevaplar vermektedir. Bu temelde bu kitap, psikolojik danışmanlar, psikologlar, psikiyatristler ve sosyal hizmet uzmanlarının Müslüman danışanlar ile çalışırken son derece faydalı ve etkili bulacakları bir kaynak olacaktır.

3-(2).jpg

Bu haber toplam 9992 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.