Özel Öğrenme Güçlüğü-Disleksi
Disleksi konuşma, dinleme, öğrenme, okuma, yazma ve matematiksel yeteneklerin kazanılmasında ve kullanılmasında görülen bozukluklardır.
DİSLEKSİ (ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ)
Disleksi konuşma, dinleme, öğrenme, okuma, yazma ve matematiksel yeteneklerin kazanılmasında ve kullanılmasında görülen bozukluklardır. Disleksi kişide kişide zeka geriliği olduğu anlamına gelmez.Normal ve üstün zekalı bireylerde de görülebilir. Disleksiye sahip kişilerde bazı özel yeteneklerde sıklıkla görülür müzik,resim gibi.Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Tom Crouse,Bill Gates gibi kişilerin de disleksiye sahip olduğu bilinmektedir.
Disleksiye ait ilk bulgular 1896 yılında İngiliz doktor W.Pringle Morgan tarafından elde edildi. İlk bulgularda disleksinin görme bozukluğundan kaynaklandığı sanılıyordu, fakat daha sonraki çalışmalar disleksinin görme ile ilgili olmayıp dil sistemiyle ilgili bir bozukluk olduğunu ortaya koydu.
Disleksi doğuştan olduğu gibi gibi travmaya bağlı olarakda gelişebilir. Doğuştan kaynaklanan disleksiye yanlış kullanılan ilaçlar, dengesiz ve yanlış beslenme, uzun ve zor doğumlar ve çeşitli enfeksiyonlar sebeb olabilir.
Disleksi;
okuma sorunları,
yazma sorunları
matematiksel işlemleri yapmada oluşan sorunlar olmak üzere üçe ayrılır.
- Disleksili çocularda dikkat bozukluğu, hiperaktivite ve koordinasyon bozuklukları sıklıkla görülür.
- b ve d, p ve q harfleri ve 6 ve 9 gibi sayıları ters algılama görülür.
- Kelimeleri yanlış ve ters okuma, kelimeyi sondan okumaya başlama görülür.
- Yetersiz ve hatalı konuşma görülür.
- Okuma ve yazmada kelimeleri atlama görülür.
- Yönler karıştırılır.
- Aşağı, yukarı, ileri, geri gibi kavramlar karıştırılır.
- Zaman kavramında hataya düşme görülür.Bugün, yarın, dün gibi kavramları ayıramaz.
- Öğrendikleri bilgileri çok çabuk unuturlar.
- Normal bir insanın hayal gücünün en az iki katına sahiptirler.
- Genel olarak okumaktan yazmaktan hoşlanmazlar.
Disleksi ve Tedavisi
Disleksi yapısal bir bozukluk olduğu için bilinen bir tedavisi yoktur.Yaşa bağlı olarak yazma, konuşma, okuduğunu anlama gibi kavramlarda az da olsa iyileşme görülebilir.Fakat ilk okul çağlarında disleksi ile başa çıkmak için disleksili öğrenci özel eğitim programına dahil edilmelidir.Öğretmenin sahip olduğu özellikler son derece önemlidir.Disleksili öğrenciyle öğretmen sabırla ilgilenmelidir, öğrenciye yüksek sesle veya kızarak öğretmeye çalışması öğrenmeyi daha da zorlaştırır.
Disleksili öğrencilerle sık sık okuma çalışmaları yapılmalıdır.Yeni bir konu öğretilmeden önce önceki öğrenilen konular tekrar özetlenmelidir.Sınavlarda öğrenciye ek süre verilmelidir ve sınav kağıdındaki sorular daha büyük puntolarla hazırlanmalıdır.
YETER ER
Bu haber toplam 10183 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.