Psikolojik Danışman Hangi Kursları-Egzersizleri Nasıl Açabilir?
MEB kurs ve egzersizler
PDR'CİLER MEB'DE HANGİ KURSLARI-EGZERSİZLERİ VE NASIL AÇABİLİR?
a) Egzersiz ve kurs arasında ne gibi farklar vardır?
b) Egzersiz ve kurs nasıl açılır?
c) PDR’ciler olarak hangi kursları açabiliriz?
EGZERSİZ: Egzersizde her egzersizin en az kaç öğrenciyle yapılacağı belliyken dramatik sanatlarda okul müdürlüğünce belirlenir sayı belirsizdir.Pdrciler Drama alanında egzerzi açabilmektedirler o yüzden öğrenci sayısı okul müdürlüğünce belirlenir. “Ders Dışı izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallarda fiilen çalışma yaptıran yönetici ve öğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın, gündüz ücreti üzerinden haftada azami 6 saat ek ders ücreti ödenir.”
Egzersiz okul müdürlüğünce açılır. Kurs Halk eğitim müdürlüğünce açılır.
HALK EĞİTİM MERKEZLERİNDE KURS AÇMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
1) KURS AÇMAK İÇİN GEREKLİ BELGE NASIL OLMALI VE NERDEN ALINIR?
Halk eğitim merkezlerinde kurs açmak için elinizde kurs açmak istediğiniz alana dair bir belgenin olması gerekir. Ancak bazı kursların “Eğitici Nitelikleri” kısmında ilgili dersi lisans veya yüksek lisans esnasında aldığını belgelendirenlerinde bu kursu açabileceği yazılmaktadır. Mesela drama kursu açmak isteyen biri kılavuzu incelediğinde “…..veya drama, oyunculuk, drama ve oyunculuk alanlarında eğitim aldığını ya da lisans veya lisansüstü öğrenimleri sırasında Drama dersi aldığını belgelendirenler” ifadesini görür. Bu dersi aldığını belgelendirenler kurs başvurusunda bulunabilmektedir. O yüzden açmak istediğiniz kursu mutlaka http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/ adresinden sorgulayıp eğitici niteliklerine bakmalısınız daha sonra sertifika arayışına geçmelisiniz. Kurs açabilmeniz için elinizde olması gereken belge/sertifikalar şu şekilde olmalıdır:
* Üniversite onaylı sertifikalar
* Halk Eğitim Merkezlerinden alınmış uygulayıcı sertifikaları/Usta Öğretici belgesine sahip olmak
* Meb, mahalli ve merkezi hizmet içi eğitimden alınan belgeler.
* Diğer Bakanlıklar tarafından verilen resmi sertifikalar
* Meb ve Halk Eğitim Merkezleri ile protokol yapan kurum/kuruluşlar(Türkiye Jokey Kulübü, Türkiye Satranç Federasyonu vb)
Önemli Not: İnternet sitelerinde karşınıza çıkan "MEB egzersiz kurs paketleri, aldığınız eğitimlerle MEB'de egzersiz-kurs açabilirsiniz" şeklindeki ilanlara ve duyurulara mesafeli olmakta yarar var. Çünkü birçok eğitim veren online kurs, MEB nezdinde geçersiz olan belgeleri geçerli diye pazarlamaktadır.
2) HALK EĞİTİM BÜNYESİNDE HANGİ KURSLAR OLDUĞUNU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?
Bununla ilgili iki yöntem vardır. İlk yöntem, Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde açılabilecek kursları http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/ adresinden öğrenebilirsiniz. Sol üst taraftaki arama butonuna kursun adını yazarak o kurs ile ilgili yönergeye ulaşabilirsiniz. Yönergeleri iyice okumanızı tavsiye ederim çünkü o yönergede “Eğitici Nitelikleri, kursun süresi, hedef kitlesi, hedefleri, amaçları” yer almaktadır ve size uymayan bir kursa başvuru yapsanız da reddedilirsiniz. İkinci yöntem ise bağlı bulunduğunuz Halk Eğitim Merkezine gidip açılabilecek kurslar hakkında bilgi almaktır. Her ne kadar http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/ adresinde kursların ismi olsa da bazı Halk Eğitim Merkezleri belli sayıda kursun açılmasına izin veriyor ya da söz konusu kurs ile ilgili Halk Eğitim Merkezine güncelleme/iptal ile ilgili bir yazı gelmiş olabilir bu sebepten kurs açılmayabilir.
3) PDR'CİLER DİPLOMALARININ VERDİĞİ YETKİNLİKLE, HİÇBİR SERTİFİKA ALMADAN ŞU KURSLARI AÇABİLİR
a) Aile Ve Tüketici Bilimleri Alanı, Verimli Ders Çalışma Yöntemleri(30 kredi)
b) Kişisel Gelişim Ve Eğitim Alanı, Sigara Bağımlılığından Korunma(32 kredi)
c) Sosyal Hizmetler Ve Danışmanlık Alanı, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Planı(8 kredi)
d) Kişisel Gelişim Ve Eğitim Alanı, Hayat Boyu Öğrenme Rehberlik alanı(30 kredi)
Kurs Açabilmek İçin Gerekli Şartlar:
Halk eğitim kursu açılırken her türdeki programın açılabilmesi için en az 12 kişilik grubun oluşması gerekir. Kursiyer sayısının yedinin altına düşmesi durumunda kursiyerler, istemeleri hâlinde kurumdaki aynı programa veya aynı programı yürüten bir başka kurumdaki programa nakledilebilir ya da kurum müdürünün teklifi ve millî eğitim müdürünün onayı ile eğitime devam edilebilir.
Psikolojik Danışman
Samet KILIÇARSLAN
Bu haber toplam 28381 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.