Psikolojik Hizmetler Uzmanlık İşidir!
(10-11-12 EYLÜL 2013 TARİHİNDE, MEB TARAFINDAN İSTANBUL'DA TALİM TERBİYE KURULU'NUN 80 NOLU KARARIYLA İLGİLİ ÇALIŞTAY YAPILACAKTIR.
BU ÇALIŞTAYDA PDR BÖLÜMÜNE YANLIŞ HATTA TEHLİKELİ BİR ŞEKİLDE ALAN DIŞI ATAMALAR YAPILMASI UYGUN GÖRÜLÜRSE, BU DURUM OKULLARDAKİ PDR HİZMETLERİ AÇISINDAN ÇOK CİDDİ SIKINTILAR DOĞURACAKTIR.
2005 VE 2011 YILLARINDA YAPILAN ALAN DIŞI ATAMALAR NEDENİYLE, HEM PDR ÖĞRENCİLERİ HEM DE PDR HİZMETİ ALAN ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLDU. BU NEDENLE, ALAN DIŞI ATAMA YANLIŞLIĞININ ŞİMDİ VE HİÇBİR ZAMAN TEKRAR YAPILMAMASI GEREKİYOR.
PEKİ NEDEN? İŞTE KAPSAMLI OLARAK CEVABI...
YETKİLİ KİŞİLERİN, BAKANIN, MÜSTEŞARIN, SENDİKACILARIN, GAZETECİLERİN BU ARAŞTIRMAMIZA VE BULGULARIMIZA KULAK VERMESİNİ UMUYORUZ.
PSİKOLOJİK HİZMETLER UZMANLIK İŞİDİR!
Rehber Öğretmenlik Ekmek Kapısı Değildir, İstihdam Alanı Olarak Da Görülmemelidir!
Daha önceki yıllarda bazı sendikalar ve çeşitli gazeteler, sürekli olarak, Felsefe grubu mezunlarının işsiz olması üzerinden ajitasyona dayalı yayınlar yaptılar. Sanki rehber öğretmenlik kadroları ekmek kapısıymış gibi, işsizliğin önüne geçmek için bu kişilerin PDR bölümüne yönlendirilmeleri gerektiğini savundular ısrarla...
Örneğin AES, Milli Eğitim Bakanlığı’na sunduğu raporda şöyle diyordu:
“Mevcut rehber öğretmen ihtiyacının Rehberlik ve psikolojik Danışmanlık bölümü mezunları tarafından karşılanamayan bölümünün Formasyonu almış, bakanlığımızın rehberlik kursunu tamamlamış Felsefe- Felsefe Öğretmenliği ve Sosyoloji mezunları ile karşılanması yerinde olacaktır.”
Bu sendika ve kankası olan kuruluşlar, taleplerinin gerçekleşmesi için MEB’e oldukça yanıltıcı bir gerekçe sundular. Felsefe grubu mezunlarının dershanede çalışmalarıyla rehber öğretmenliği bir tuttular meselâ… Ve üniversite mezunu olan herkesin yapabildiği ücretli öğretmenlik gibi durumları, felsefe grubu ve rehber öğretmen kavramlarıyla yan yana kullanarak, bir gerçekliği yansıtıyormuş gibi gösterdiler.
“Söz konusu formasyonu alan, bakanlığımızın açmış olduğu Rehberlik kursunu başarıyla tamamlayıp sertifikayla belgelendiren ancak kendi alanında ataması sağlanmayan bu grubun büyük bir kısmı işsiz olup, bir kısmı dershanelerde çok zor şartlar altında yine rehber öğretmenlik yapmakta, diğer bir kısmı da bakanlığımıza bağlı okullarda ücretli “Rehber Öğretmen” olarak çalışmaktadır.”(2)
İnsanın En Hassas Noktası Ruhudur, Bu Nedenle Psikolojik Hizmetler Uzmanlık İşidir
Oysa bilinmesi gerekiyor ki; bizim mesleğimiz demircilik, marangozluk, musluk tamirciliği gibi (meslekleri küçümsediğimizden değil, formal bir eğitim gerektirmediğinden dolayı) sıradan meslek dallarından farklı bir konumdadır.
PDR hizmetlerini sunmak, önüne gelenin yapabileceği bir iş değildir! Kompleks bir varlık olan insanın, en karmaşık yapısı olan ruhuna dokunan, psikolojik durumuna değinen ve eğilen bir branşın mensuplarıyız. İnsan ruhundaki dinamiklerin bozulmadan değişmesi üzerine kurulu, Psikolojik Danışman isimli sanatçılar tarafından icra edilen bir görevdeyiz.
PDR mezunları ve mensupları olarak; onca staj, konferans, ödev, danışma seansı ve araştırma yapmamıza rağmen, “yine de eksik kalan bir yanımız var mı?” kaygısı taşırken; psikoloji temelli eğitim almamış kişilerin bu sahada başarılı olmaları mümkün değildir.
PDR’nin Suçu Yok
Felsefe grubu mezunlarının işsiz olması, dershanelerde zor şartlar altında çalıştırılması, PDR bölümünün sorunu değildir.
Diğer öğretmenlik branşlarından 87 puanla açıkta kalanların olması, bölümümüze ve rehber öğretmenlik kadrolarına yapılan alan dışı atamayı haklılaştıramaz. Bizim suçumuz ne?
Nitekim alan dışı atamalar sürecinde durum öyle bir lanse edildi ki; “Kpss’den yüksek puan alıp da atanamayan öğretmen adayları varken, sizin sesinizi çıkartmaya hakkınız yok” şeklinde… Nitekim “alanınızda bu kadar boşluk varken, alan dışı atamalara feveran etme hakkınız yok” diyen ve Türkiye’de sözü geçen eğitim yazarlarından biri olan Abbas Güçlü, bu misyonu üstlenmiş kişilerden biriydi. (3)
Taban Puan Meselesi
Önceki yıllarda PDR sıfıra yakın puanlarla atanabiliyordu. Hâlbuki burada gözden kaçırılan bir nokta vardı.
Tüm PDR’ciler O'a yakın puanla atanmamıştı, en son atanan kişinin puanı O'a yakındı. Herkesin “taban puan” kavramından haberi varsa eğer, bu algı yanlışlığına düşülmemelidir. Yoksa PDR’nin Kpss de en yüksek puan ortalamasına sahip bölümlerden biri olduğunu herkes bilmektedir.
Ayrıca Kpss’nin, yeterliliği ölçebilen ve kişinin eğitimci olarak başarılı olup olamayacağını kestirebilen bir sınav olmadığını da vurgulamakta yarar görüyorum. KPSS'den yüksek puan almak öğretmenliğin iyi yapılacağına dair yeterlilik göstergesi değildir.
Ayrıca o kadar laf yapıldı, sonunda MEB bir yanlış daha yaptı ve 60 puandan az alan PDR'cilere 2013 Eylül atamalarında başvuru hakkı tanımadı. MEB'e de goygoyculara da helal(?) olsun!
PDR, İş ve İşçi Bulma Kurumu Değildir!
Esasında psikolojik danışma ve rehberlik yapan kişinin etik kurallara tam anlamıyla uyabilmesi için, ekonomik kaygısı ve gelecek korkusu olmaması gerekir. Sırf “para kazanmak” için bu meslek yapılmaz, yapılmamalıdır. Bu anlamda, PDR’yi, iş kapısı veya para makinesi olarak görmek, daha en başından sağlıksız bir yaklaşımdır. Topluma ve öğrencilere ruh sağlığı hizmeti vermesi için, alan dışından rehber öğretmen olarak atanmış kimi arkadaşların, böyle tehlikeli bir bakış açısına sahip olması bizi ürkütmektedir.
“PDR, Felsefenin Alt Kümesidir” İddiası, Alan Dışı Atamaya Haklılık Kazandırır Mı?
Felsefe; matematik, mühendislik, edebiyat gibi branşlar başta olmak üzere, hemen hemen tüm bilimlerin anasıdır, doğru. Psikoloji de yaklaşık 150-200 yıl önce, felsefeden ayrılarak başlı başına bir bilim dalı olmuştur. Bu da doğru... Fakat günümüzde Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık, kendi içinde bile onlarca alt kümeye ayrılmışken, 150 yıl öncesine dönmemiz ne kadar uygundur?
Sosyal psikoloji, Eğitim Psikolojisi, Danışmanlık Psikolojisi, Klinik Psikolojisi, Çocuk Psikolojisi gibi birçok birime ayrılmış olan psikolojik hizmetler; hiçbir şekilde bu sahada uzmanlık eğitimi almamış kişilerin eline teslim edilmemelidir.
Birkaç haftalık veya bir iki aylık “eğitim seminerlerinin” rehber öğretmen olmak için yeterli olacağını düşünmek ve belirtmek ise, dört yıl boyunca PDR’ye emek veren öğrencilere hakaret etmek anlamına gelir. Çünkü biz, spor olsun diye bu bölümü okumuyoruz…
BELGELER
1) http://www.aes.org.tr/portal/haberler/1509-meb-felsefe-ve-sosyoloji-mezunlarnn-rehber-oeretmen-atanmalar-talebimizi-kabul-etti.html
Bu haber toplam 3104 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.