MERVE KOLUÇOLAK

MERVE KOLUÇOLAK

PDR' ye Uygun Muyum?

PDR’YE UYGUN MUYUM?

           Kimimiz bilerek kimimiz bilmeyerek seçtik bu bölümü. Ya anlatan olmadı bize ya da biz merak etmedik. Bende hem okuyan hem de aday öğrencilerin sahip olması gereken özellikleri anlatmak istedim. Öncelikle PDR bölümünün malzemesinin insan olduğunu bilmek gerekir. PDR öğrencisi insan sevgisini kalbinde taşımalıdır. İnsanları sevmeyen onlara nasıl faydalı olabilir ki?

*PDR öğrencisi sabırlı olmalıdır. Bunu açıklamak gerekirse çevrenizde PDR bölümünü bilmeyen ve bilmediği halde yalan yanlış yorum yapan insanlar olacaktır. Sizin sabırla onlara anlatmanız, kendinizi ifade etmeniz lazım. Ayrıca bölümle ilgili bir şeyler elde etmek ve kendini geliştirmek için attığın adımların meyvelerini almak için sabır gerekir.

*PDR öğrencisinin gözlem yeteneği gelişmiş olmalıdır. Bir hocamız demişti ki “Otobüste, tramvayda, okulda insanları gözlemleyin ve yaptıkları davranışın arkasında yatan sebebi anlamaya çalışın. Bunun size çok faydası olacaktır.” Ve ardından eklemişti “Gözlemleyin dediysek gözünüzü dikip insanları rahatsız etmeyin.” Bu yeterince açık oldu sanırım.

*Aktif bir insan olmalıdır. Çeşitli sosyal kulüplere, aktivitelere katılmalıdır. E malzememiz insan demedik mi? İnsanlarla iç içe olması gerek tabi ki.

*Yeniliklere açık bir insan olmalıdır. PDR alanı sürekli gelişen, değişen ve ilerleyen bir alandır. Bu yeniliklere ayak uydurmalı ve yenilikleri benimsemelidir. Hatta kendi üstüne bir şeyler eklemek için çaba göstermelidir.

*Empati yapmasını bilmelidir. Empati yapmayan biri nasıl diğer insanlara yardım edebilir ki? Sen haksızsın der ve gider.

*En önemlilerinden biri de tabi ki kitap okumayı sevmektir. Kitap okuyan insanın ufku genişler, algılaması artar ve diğer insanlara daha faydalı olur. “Her okur bir lider değildir, fakat her lider bir okur olmalıdır.” Diye boşuna dememiş Hanry TRUMAN.

           PDR öğrencisinde bulunması gereken temel özellikler şimdilik bu kadar. Mesleğin her ne olursa olsun onu sevmeli ve ona gönül vermelisin. Sevmeğin mesleği yapmak hem sana  hem mesleğe zarar verir. Ortalama 25 yıl boyunca bu mesleği yapacaksın ve hayatının bir parçası olacak. Bu saydığım özellikler bende yok veya birkaçı var sadece mi diyorsun? Sakın üzülme. Peki ben yaparım azimliyim, üstesinden gelirim diyor musun? Azimle çalışırsan başaramayacağın iş yok. Uğraş, çabala, bazen düş ama geri kalk ve daha hızlı koş. Çalışanın önünde hiçbir güç duramaz. Yapabileceklerinin farkına var!

Bu yazı toplam 4255 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum