Bilişsel Terapi: Temel İlkeler ve Uygulama Kitabı

Bilişsel Terapi: Temel İlkeler ve Uygulama Kitabı

Kendi lisans program­larında kuramsal olarak bu kavramları öğrendikleri varsayılan psikologlar ve psikolojik danışmanlar içinse bu bölümler ve kitabın tamamı, bunların klinik anlamda ve uygulamadaki karşılıklarını gösterme açısından yararlı olacagından o

"Bilişsel Terapi: Temel İlkeler ve Uygulama" kitabının yayımından sonra, aradan geçen yaklaşık 8 aylık süreçte "klinik uygulamada biliş­sel terapi" kitabının yazımına yoğunlaştım. Bu sürede kitabın ilk bas­kısı kendi türündeki kitaplara göre oldukça hızlı biçimde bitti. Bu ilgi bilişsel terapi konusunda doğrudan uygulamaya dönük bir kitaba olan gereksinimi gösteren önemli bir işaret. Kitabın bu süre içinde bitmiş olması nedeniyle yeniden basımını gündeme geldiginde benim de ki­tapta yapmayı istediğim düzeltmeler ve eklemeleri yapabilme fırsatı doğmuş oldu. Elinizde tutmakta oldugunuz bu yeni baskıda kitapta iki yeni bölüm ve çogu bölümlerde degişiklikler ve eklemeler göreceksi­niz. Kitabın ilk yeni bölümü aynı zamanda birinci bölümü de oluşturu­yor ve psikoterapi tarihinin ve kuramsal bilgisinin bilişsel davranışçı terapiyi merkez alarak klinik uygulama açısından anlamlı bir özetini vermeyi amaçlıyor.

Yaptıklarımızın hangi gelişimi temel aldığını bilme­nin çok önemli olduğuna inanıyorum, bu bilgilere sahip olmanın sa­dece kuramsal bir bilgiyi öğrenmenin ötesinde uygulamalara da yan­sıması olacak biçimde, bilişsel davranışçı terapiyi ögrenen kişiler açı­sından bir gereklilik olduğuna inandığım için bu bölümü ekledim. İkin­ci yeni bölümde ise kitabın üçüncü bölümünü oluşturuyor.

İlk bölüm­le beraber bu ikinci bölümü yazarken en temel amacım Türkiye'de ruh sağlığı  alanında çalışan kişilerde gözlemlediğim bir uyumsuzlugu azaltmaya çalışmak. Bu uyumsuzluk kısaca belirtmek gerekirse, aka­demik ortamda dahil olmak üzere psikoloji çevreleriyle, klinik çalışma yürüten psikiyatristler arasındaki kopukluk. Bu kopuklugun olumsuz sonucu psikologların kliniğe yabancı; psikiyatristlerin de psikolojik kavramlara uzak olmasına yol açıyor.

Disiplinler arası bu kopukluk şüphesiz ki bir bütün olarak ruh sağlığı alanındaki bilimsel ve klinik çalışmaları fakirleştiriyor. işte kitabın üçüncü bölümünde bir klinisyen bakış açısıyla psikolojideki temel kavramları klinik örneklerle açıkla­maya çalıştım. Bu kavramlar kitabın diğer bölümlerinde anlatılan  uy­gulamaların da temel dayanağıdır. Bilişsel terapinin dayandığı temel öğrenme ve bilişsel psikoloji ilkelerine ilişkin bilgilerin özellikle psikiyatristler için  yararlı olacağına inanıyorum. Kendi lisans program­larında kuramsal olarak bu kavramları öğrendikleri varsayılan psikologlar ve psikolojik danışmanlar içinse bu bölümler ve kitabın tamamı, bunların klinik anlamda ve uygulamadaki karşılıklarını gösterme açısından yararlı olacagından onların da bu bölümleri atlamadan oku­malarını öneririm.

Bu kitaptaki en önemli diger yenilik "şemalar ve şemaların degiştirilmesiyle ilgili teknikler" bölümünde oldu. Bu bölüm yeni örnek görüşmelerle ve özellikle ara inançları degiştirmeye yöne­lik bilişsel teknikler konusundaki bilgilerle zenginleşti ve neredeyse ilk baskıdaki bölümün hacmi iki katına çıktı. 

Kitabın okurları için yazarı olarak bir okuma önerim olacak: Ge­nelde bu tür kitaplarda tarihçe ya da giriş niteligindeki kuramsal kısım­lar atlanır ya da bölümler içinden ilgilenilen kısımlar okunur. Bu kitap­tan en iyi biçimde yararlanabilmek için benim önerdiğim yöntem baş­tan başlayarak yazılış sırasında en az bir kez tamamının okunmasıdır. Daha sonra gereksinim oldukça bilişsel terapi uygulayıcıları istedikleri bölüme tekrar dönebilirler. 
Genelde kitapların yeniden tıpkı basımının yayıncılık açısından da­ha kolay olmasına ragmen kitabın genişletilerek yeniden yazımı için beni cesaretlendiren Yayın Editörüm Dr. Ertugrul Köroğlu' na teşvikle­ri için teşekkür ediyorum. 
Her zaman yaptıgım her işte oldugu gibi bu kitabın ikinci baskısı için yeni bölümleri yazarken gösterdikleri ilgi ve destekleri için eşim Figen ve çocuklarım Merd ve Berk'e teşekkür ediyor, sizlere iyi oku­malar diliyorum ... (Kitabın Önsözünden)

M.Hakan Türkçapar, Ankara, 2008 

Bu haber toplam 11023 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.