Depresyonun Uyarlamalı Bilişsel Terapisi-Mark A. Whisman

Depresyonun Uyarlamalı Bilişsel Terapisi-Mark A. Whisman

Önümüzde yine muhteşem bir eser, harikulade bir ziyafet var. 197o'li yıllarda Aaron T. Beck ile başlayan Bilişsel Terapi ve Depresyon ilişkisi bugünlere kadar gelmiştir. Beck'in birey­sel klinik gözlemleri ile yola çıkan bilişsel terapi hikayesi, ken­disini ve yepyeni bir dünyayı yaratmıştır.

Depresyonun kaynağında olumsuz otomatik düşüncelerin varlığını fark eden Beck, bu olumsuz otomatik düşünceleri ya­kalama, bunları irdeleme, sorgulama ve yeniden yapılandırına aşamalarını hastaları ile birlikte yapmıştır. Bu çalışmaların so­nucunda hastaların büyük bir kısmının depresyondan kurtul­duğunu tespit etmiştir.

Daha sonra bu çalışmalarını biliın dünyası ile paylaşan Beck, 107o'li yılların sonunda Bilişsel Terapi ve Depresyon ilişkisini içeren ilk kitabını yayınlamıştır. Bu çalışma, klinisyenlerin ve araştırmacıların dikkatini çekmiş ve bu konu üzerinde araştırmalar başlamıştır.

 

Beck'in geliştirdiği modelin sınırlarının net olması, üzerin­de araştırma deseni kurulabilmesi ve önermelerin uygulanabilir olması nedeniyle konuyla ilgili çalışmalar yapılmıştır. İlk ça­lışmalar yüz güldürücü olunca, dünyanın dört bir tarafından çeşitli klinisyen ve araştırmacılar kanıta dayalı tıp anlayışına uygun bir şekilde çalışmalar yapmışlar ve sonuçlarını yayınla­mışlardır. 

 

Klinik psikopatolojinin birçok alanına yayılan bu değerlen­dirmelerin odağında her zaman bir duygudurum bozukluğu olan DEPRESYON, merkezi bir rol almıştır. 

Elinizdeki kitapta Depresyon ve Bilişsel Terapi her boyutu ile ele alınmaktadır. Dünyanın farklı ülkelerinden, farklı üni­versitelerinden araştırmacı ve yazarlar, bilişsel terapi ve depresyonu tüm boyutlarıyla incelemiş ve bize sunmuşlardır.

Bu bağlamda; kronik depresyon, şiddetli depresyon, nükseden depresyon, orta ve hafif depresyon gibi depresyonun çe­şitli görünüm ve boyutları ele alınmıştır. Kitabın büyük bir  bölümünde depresyona eşlik eden heınen hemen tüm eştanılı bozukluklarla depresyonun ilişkisi irdelenmiştir. Ozel gruplarla (yaşlılar, ergenler, farklı cinsel kimliğe yönelimli olanlar,  azınlıklar, vb.) depresyonu bilişsel terapi bağlamında çalışma­nın zorlukları aşılmış ve yol haritaları oluşturulmuştur. 

Konuya ilgi duyan okuyucuların yanında klinisyenler, psi­koterapistler ve araştırmacılar için bir başvuru kitabı olan bu değerli çalışmayı da yayınlanmasından kısa süre sonra dilimize kazandıran Litera Yayıncılığa teşekkür ederiz.

Bu tür yayınların daha çok manevi/entelektüel tatmin duy­gusuyla., büyük emekler ve titiz çalışmalarla hayata geçtiğinin farkındayız. Tüm bunları göğüsleyen ve özellikle bu kitap üze­rinde yoğun ve titiz emeği olan Doç. Dr. Muhittin Macit Bey'e özellikle teşekkürlerimi arz etmek isterim.

Litera Y ayınevi yetkililerinin bu özverileri her türlü takdirin üzerindedir. 

Tahir ôzakkaş, M.D., Ph.D.

Psikoterapi Enstitüsü/Bayramoglu

Bu haber toplam 6058 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.