“GELİŞTİREN ANNE BABA” KİTAP ANALİZİ

“GELİŞTİREN ANNE BABA” KİTAP ANALİZİ

Doğan Cüceloğlu'nun beklenen kitabı yayınlandı.

“GELİŞTİREN ANNE BABA” KİTAP ANALİZİ

Kitap Adı: Geliştiren Anne-Baba

Yazar Adı: Doğan CÜCELOĞLU

Yayınlanma Tarihi: 2016

Kaçıncı Baskı Olduğu: 4.Basım

Sayfa Sayısı: 191

Yayınevi: Remzi Kitabevi

Kitabın yapısına baktığımızda oldukça akıcı, kısa, okuyucuların anlayabileceği, okuyucuya ders vermek gibi bir çabaya düşmeden, yer yer teknik kavramlarla oluşturulmuş dil yapısına sahiptir. Yazarın seslenmiş olduğu okur kitlesiyle kullanmış olduğu dil okuyucuların anlayabileceği düzeyde olduğu için tutarlıdır.

Kitap, psikoloji alanına ait ve bu alanda etkin, usta olmuş bir yazar tarafından kaleme alındığından alan içindeki yeri son derece önemlidir. Yazar kitaba akademik bir hava vermemek için kitabın içine bilimsel araştırma kaynaklarını eklememiştir. Kitabın sonunda bilimsel araştırmaları kapsayan bir kaynakça eklemiştir. Kitapta ara ara yazara gelmiş olan mektuplardan örnekler vererek açıklamalarda bulunmuştur.  

Kitap toplamda beş bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla şu şekildedir: Kucağımda tuttuğum bu çocuk özünde nasıl biri?, Niyetim ne? Çocuğumdan beklentilerimin farkında mıyım?, Anne-baba olarak ben kimim?, Anne-baba olarak neleri bilmeli, nelerin farkında olmalıyım?, Aile toplantıları ve ailede yaşayan değerlerdir.

Kitap ilk bakışta sadece anne-baba olanların okuyacağı bir kitap gibi görünse de insanın kendisini anlamasına, ruhuna dokunmasına, hayatı sorgulamasına, geçmişte yapmış olduğu hatalara bakmasına, yol gösteren bir kurguyla oluşturulmuş bir eserdir. Kitap pedagoji kitabı görünmekte ancak bireyi temel alan bir yapıdadır.

Ebeveyn olmak sadece çocuğun fiziksel ihtiyaçlarını gidermek değildir. Onu en güzel şekilde büyütmek ve yetiştirmek gerekir. Eğitim evde başlar ve ilk öğretmenleri anne-babasıdır. Biz iyi çocuk yetiştirmek istiyorsak öncelikle kendimizi geliştireceğiz. Bu kitapla öncelikle kendimizi keşfetmeye, anlamaya, sorgulamaya, beklentiler oluşturmaya, hedefler koymayı anlatan bir kitaptır.

Çocuk doğumdan itibaren en çok ihtiyaç duyduğu şey sevildiğini hissetmesidir. Ona güvenmek, var olan potansiyelinin farkına varmak, biz bilincini benimsetmek çocuğunun kendisine değer verildiğini hissettirir.

Her bir insan evrende tek ve emsalsiz olsa da, bir insanın değeri diğer insanlarla ilişkileri içinde oluşur ve gelişir. Diğer insanlarla olan ilişkileri farklılıklardan oluşmaktadır. Farklılıklar toplumda var olan potansiyelin gelişmesini sağlar. Bu farklılıklardan biri de kültürel yargılardır. Ancak kültürel yargılar bireyin farklılıkları yaşamasının önündeki engellerden biridir.

Sonuç olarak kitap, geliştiren anne-baba olmak isteyen, kendini geliştirmek isteyen, çocuk yetiştirmede geçmişi, bugünü değerlendiren ve gelecekte iyi bir anne-baba olmak isteyen adaylara önerilerde bulunan bir kitabı okumanızı öneririm.

Kaynakça: Geliştiren Anne-Baba

Bayram KEÇİLİ/Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi PDR. 2 Sınıf Öğrencisi

gg.jpg

Bu haber toplam 18170 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.