Korsan Kitaplar Hakkında Detaylı Bilgilendirme

Korsan Kitaplar Hakkında Detaylı Bilgilendirme

PDR KİTAP

Fotokopi, PDF ve Korsan Kitaplar Hakkında

Çok Önemli Bilgilendirme

Korsan kitap farkındalık vidyosunu izlemek için buraya tıklayınız

Korsan Kitap ve Film Endüstrisini Araştırmamak

Fotokopi, PDF veya resim çekme yoluyla kitapların korsan yolla çoğaltılması yasal açıdan ciddi sonuçları olan bir davranıştır. Bu konuda çoğu insan kötü niyetli değildir fakat tudorbet giriş her iyi niyet yasal ve legal değildir.

Birçok kişi, arkadaşlarına ve meslektaşlarına yardımcı olduğunu zannederek hem hukuki olarak suçlu duruma düşmekte hem de telif hakları ilkelerine aykırı davranarak onbinlerce liralık cezai işleme maruz kalmaktadır. Bireylerin fotokopi, PDF veya diğer yollarla yayılan korsan kitaplara yönelmesi, aşağıda yer alan haksız gerekçelerle ortaya çıkmaktadır:

Fotokopi, PDF ve Korsan Kitap Kullanımının, Hukuki Sonuçlarından Haberdar Olmamak

Devletimiz son yıllarda fotokopi ve korsan kitap ya da korsan film/şarkı konusunda caydırıcı tedbirler almıştır. Olması gerektiği şekilde, yazarların ve sanatçıların hakkını korumak üzere ağır hukuki yaptırımlar getirmiştir. Türkiye’de telif hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu aracılığıyla hassasiyetle korunmaktadır.

Fotokopi ve korsan kitap hazırlayan, hazırlanmış dosyaları çoğaltıp kırtasiyede/kitapçıda satan, bu dosyaları internet sitelerinde veya WhatsApp grupları başta olmak üzere dijital mecralarda paylaşan tüm bireyler ağır cezai yaptırımlarla karşılaşmaktadır. IP numaraları ve veri akışının veri tabanlarında kayıtlı olması sayesinde, kimin hangi dosyayı dolaşıma soktuğu, bu dosyaları kimin gördüğü ve indirdiği detaylı bir şekilde görüntülenebilmektedir. Burada dikkat çekici olan nokta; öncelikle fotokopi ve korsan ürünleri hazırlayan kişiler suçludur fakat neredeyse onlar kadar, suç malzemesini kullanan yani bu dosyaları indiren, talep eden ve kullanan kişiler de suçlu duruma düşmektedir. Yayınevleri avukatları tarafından açılan davalarda, hem dosyaları üretenler hem de indirenler ve kullananlar birçok yaptırımla karşılaşmaktadır.

Fotokopi ve korsan eser hazırlamaya teşebbüs eden ve bu dosyaları online platformlarda paylaşan/dağıtan kişiler, öncelikle yayınevlerinin on milyarları hatta yüz milyarları bulan maddi zararını karşılamak durumunda kalmaktadır. Ayrıca bu davranışı bilinçli, sistemli ve ısrarlı bir şekilde yapmaları durumunda uzun süreli hapis cezasıyla sonuçlanan ağır hukuki bedeller ödemektedir. 

Fotokopi, PDF ve Korsan Kitap Kullanımının; Emeğe Saygısızlık Yapmak, Kul Hakkına Girmek, Ahlaki ve Vicdani Değerlere Aykırı Davranmak Anlamına Geldiğini Pek Fazla Düşünmemiş Olmak

Fotokopi, PDF ve diğer yollarla yayılan korsan kitaplar; birçok yayıncının iflas etmesine, yazarın şevkinin kırılmasına ve illegal bir şekilde baskı yapan mafyavari yapıların büyümesine neden olmaktadır. Bu yönüyle çok büyük bir kul hakkıdır ve emeğe saygısızlıktır.

Bugüne kadar konuyla ilgili yeterince bilgi sahibi olmamış  ve şuana kadar çok hassas davranmamış olabiliriz. Ancak bugünden itibaren artık çok detaylı bilgi edinmiş olduk ve daha özenli olmamız gerekmektedir.

Fotokopi, PDF ve Korsan Kitap Kullanımını, Mantığa Bürüme ve Bilişsel Çarpıtma Yoluyla Meşrulaştırmak

a) “Kitap çok pahalı kanka, onlar da ücreti böyle yüksek yapmasalardı, hak ediyorlar bence” şeklinde düşünüp, yaptığı yanlış davranışı meşrulaştıran insanlar vardır. Oysa bu çarpık bir düşüncedir çünkü aynı mantıkla bakacak olursak; 300 liraya satılan ayakkabı için “Bazı mağazalarda 30 liraya satılan ayakkabı da var, bu neden 300 lira, öyleyse ç/alınmayı hak ediyor” şeklinde bir sonuca varırız.

Ayrıca kitap, bir kez ücret verilen ve ömür boyu kalıcı olarak sahip olunan bir eserdir. Kaliteli bir kitap, ödenen ücreti sonuna kadar hak etmektedir. Keşke ücreti daha uygun olabilse, bunu yazar ve yayıncı da mutlaka ister. Fakat doların, baskı maliyetlerinin ve diğer tüm masrafların arttığı bir süreçte; mecburen kitap ücretleri de bu şekilde olmak durumundadır. (Belirtmemiz gerekir ki “kitap ücretleri daha düşük olmalı, öğrenci bütçesi için uygun hale gelmeli” biçimindeki eleştirilere sonuna kadar katılıyoruz ve haklı buluyoruz. Fakat bu haklı eleştiriyi yöneltmek, emek hırsızlığı yapmamızı haklı çıkarmaz. Çünkü emek hırsızlığı, amasız ve fakatsız bir şekilde, aslında direkt olarak normal hırsızlıkla aynı statüdedir.) Ayrıca maddi durumu gerçekten kötü olan ve bir kitap alacak kadar parası olmayan insanlar; yayınevine ulaşıp hediye kitap talep edebilir ve çoğunlukla yayınevleri bu talebi karşılar. Ya da kişi, korsana yönelmek yerine sahaflardan 2. el kitap almayı tercih edebilir. En azından arkadaşıyla parasını birleştirebilir ve ortak bir kitap alıp birlikte kullanabilir. Birey eğer gerçekten iyi niyetliyse bunları yapacak ve emek hırsızlığına yönelmeyecektir.

b) “Bu işten bir kârım yok, insanlara faydalı olayım diye paylaşıyorum” şeklinde düşünen, hatta iyilik yaptığını sanan ve “bir Allah razı olsun’unuzu alırım” diyen insanlar olması da ayrıca ilginç bir durumdur. Oysa “bir insana faydalı olacağını düşünerek sergilenen bir davranış, eğer başka bir insana (yazara ve yayınevine) ciddi anlamda zarar veriyorsa sonuç olarak zararlı bir eylemdir.” 

c) “Binlerce kitabın olduğu drive dosyaları var, benim bu kadar eseri parayla satın alma imkanım olamaz, o yüzden masum bir şekilde download ediyorum” şeklinde düşünen kişiler de vardır. Öncelikle indirilen PDF kitaplar çoğunlukla okunmaz ve “bir gün lazım olursa” diye bir kenarda arşivlenir. Ayrıca PDF’ler okunmak istendiğinde kindle gibi profesyonel bir cihaza ihtiyaç duyulur ve o cihaz da 1000-1500 lira civarında tutar. Yani kitaptan çok daha büyük bir maliyet ortaya çıkar. Diğer yandan birçoğumuz bulunduğumuz yaşa gelene kadar ortalama 250, 500 veya 1000 kadar kitap okumuşuzdur. Çok okuyan biri olsak bile, normal bir hayat düzeninde ve koca bir ömürde okuyacağımız kitap sayısı toplamda en fazla 3-4 bin olur (ki bu rakamlar bile çok fazladır). O nedenle kitap konusunda çok seçici ve eleyici davranmak, kitap arşivlemek yerine gerçekten ihtiyacımız olan kitapları almak ve o eseri okuyup bitirdikten sonra yeni bir kitap satın almak çok daha işlevsel olacaktır. Nitekim “kitap biriktirme” akımına kapılırsak, hem öğrenme motivasyonumuz azalabilir hem de bütçemiz zorlanabilir.

gorsel-1.jpg

Fotokopi, PDF ve Korsan Kitap Sektörünün, Kaliteli Yayıncılığın Gelişmesini ve Yeni Eserlerin Üretilmesini Engellediğini Yeterince Fark Etmemek

Bir kitabın yazılmasından ve basılmasından, okurun eline ulaşmasına kadar geçen sürede birçok insan “iş” sahibi olur. Yazar, grafiker, redaktör, dizgici, yayınevi çalışanları, matbaadaki görevliler ve kargo personelleri bu süreçte yer alan başlıca çalışanlardır. Korsan kitap ise, bir kişinin yasadışı yollarla kitabı PDF olarak dağıtması veya fotokopiyle bastırarak satması şeklinde ortaya çıkar ve “hırsız” bu yöntemle, sadece yazarın ve yayınevinin iflas etmesine değil aynı zamanda onlarca insanın da işinden olmasına neden olur. Bu yönüyle de topluma yönelik işlenmiş kamusal bir suçtur. 

Örneğin PDR bölümü için konuşacak olursak; ÖABT çalışırken kullanacağımız soru bankaları, denemeler ve konu anlatımı kitapları çok sınırlı sayıdadır. Bunun nedeni, üretilen soru bankalarının kısa sürede PDF halinde dijital mecralarda dolaşıma sokulması ve yazarın/yayınevinin maliyetleri karşılayamamasıdır. Çünkü özellikle spesifik alanlara (örneğin sadece PDR bölümüne) yönelik eser üreten ve az sayıda kitabı olan butik yayınevleri, tüm maliyetleri kendileri karşılamaktadır ve tek bir kitabın satışı bile onlar için önemlidir  

Bu anlamda PDF formatında bir soru bankası edindiğimizde, alanımızda yeni kitaplar ve kaliteli eserler yayınlanmasını dolaylı yoldan engellediğimizi hatta yazarın/yayınevinin emeğinin karşılığı olan ücreti cebinden aldığımızı (ya da ç/alan kişilere fırsat verdiğimizi) bilmemiz gerekir. Tüm meslektaşlarımızın bu konuda sorumluluk sahibi olduğunu biliyoruz ancak eğer yeterince bilgi sahibi olmayan arkadaşlarımız varsa da; bu metni okuduktan ve korsan kitap konusunda farkındalık kazandıktan sonra artık yaman bir emek savunucusu olacaklarından adımız gibi eminiz.

Ekteki karekod aracılığıyla, korsan kitap ve film/şarkı konusunda hazırlanmış olan kamu spotuna ulaşabilirsiniz. Kültür Bakanlığı ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından, korsan kitapla mücadele konusunda bilinçlendirme çalışmaları, hukuki yaptırımlar ve yasal düzenlemeler yapılmaya devam ediyor.

p.Dr. Kitap & Dergi p.Dr. Yayınevi olarak; Kültür Bakanlığı Yayıncılık yetkisi ve sertifikasyonu almaya hak kazanmış, büyük emeklerle faaliyetlerini sürdüren, Sakarya Ali Fuat Cebesoy vergi dairesine bağlı ve tüm resmi yükümlülükleri yerine getiren 10 yıllık köklü bir kurumuz. Temel prensiplerimiz kaliteli eserler yayınlamak, güvenilir olmak ve maddi konularda meslektaşlarımıza kolaylık sağlamaktır. Meslektaşlarımızın yayınevimize olan inancı ve sevgisi, en büyük mutluluğumuzdur.

Bu anlamda üniversitelerdeki temsilci arkadaşlarımızdan, okurlarımızdan ve meslektaşlarımızdan ricamız; yayınevimizle ilgili konularda korsan veya PDF formatında çalışmalarla karşılaştıklarında direkt olarak yayınevimize, YAYFED’e (Yayımcı Birlikleri Federasyonu) ve güvenlik güçlerine haber vermeleridir. Hep birlikte ve işbirliği halinde korsanı yenecek, çok kaliteli yeni eserler yayınlamaya devam edececeğiz.

p.Dr. Kitap & Dergi p.Dr. Yayınevi

Bu haber toplam 4492 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.