KPSS'YE ÇALIŞMAK İÇİN HİÇBİR ZAMAN GEÇ DEĞİL

KPSS'YE ÇALIŞMAK İÇİN HİÇBİR ZAMAN GEÇ DEĞİL

"Biliyorum zorlu, uzun bir süreç. Ama meyvesi tatlı olacak inşallah."

KPSS’YE ÇALIŞMAK İÇİN HİÇBİR ZAMAN GEÇ DEĞİL

 

KPSS PDR Türkiye Birincisi meslektaşımız Cennet TOZ: 

Arkadaşlar merhaba. Nasıl çalıştığım ve hangi kaynakları önerdiğim konusunda çok fazla mesaj alıyorum. Bu yüzden, bu konuyla ilgili açıklama yapmak istedim.

Hangi yayınları kullandınız?

Ben Pegem yayınlarının konu anlatımlarından çalıştım, ek olarak başka bir konu anlatımlı kitap almadım. Ama soru bankası ve denemelerde mümkün olduğunca farklı yayınlardan sorular çözmeye çalıştım.Pegem, Yargı, Benim Hocam, Yediiklimyayınlarının soru bankalarını çözdüm. Ancak Yediiklimi önermiyorum çünkü çok yanlış soruyla karşılaştım. Deneme olarak ise Pegem yayınlarının Türkiye geneli denemelerine katıldım. Son aylarda ek olarak “6 altın deneme” yi çözdüm.

Ne zaman başladınız?

Yazın kitap aldım. Eğitim bilimlerinden gelişim ve öğrenmeyi çalıştım. Ancak tatil yaptım filan derken bıraktım. Okullar başladığında tam olarak çalışmaya başladım.

Nasıl çalıştınız?

Not çıkararak çalışmadım. Çünkü okul dersleri, staj, ödevler, mezuniyet, balo, ev devretme, eşya toparlama derken yetişmeyeceğinin farkındaydım. Önemli yerlerin altını fosforlu kalemle çizerek çalıştım. Küçük küçük post-itler kullandım. Ayriyeten bir defter tutmadım.

kpss.jpg

Genel yetenek - genel kültür sınavını nasıl iyi yapabilirim?

Ben sayısal olduğum için matematiğim iyiydi. Dershane hocamın anlattıklarını dinledim sadece. Ek olarak video izlemedim. Türkçe ise günde 15-20 soru çözmeye çalıştım olmuyorsa en azından haftada birkaç test mutlaka çözdüm. Eğer vaktiniz varsa, Türkçeyi iyi yapabilmek için kitap okumaya çalışın. Kitap okumayı sevmek, hem hız anlamında hem de paragrafları anlama konusunda bana çok yardımcı oldu. Genel kültürde temelim yoktu ve coğrafyadan nefret ediyordum. Ancak çalıştıkça fark ettim ki bu bir önyargıymış. Özellikle gezmeyi sevdiğim için harita bilgim vardı bu benim için yararlı oldu. Eğer harita bilginiz yoksa boş haritalar çıkartıp Türkiye'nin akarsuları, madenleri gibi konuları işaretleyerek çalışabilirsiniz. Tarih dersine gelirsek, dershanede pür dikkat dinliyordum eve gelince şöyle bir gözden geçiriyordum. Mantık kurarak çalışıyordum. Mesela; 26 Eskişehir'in plakası, Eskişehir medenidir, o zaman Medeni Kanun 1926 yılı gibi. Kendinize göre akılda tutacak yöntemler belirleyebilirsiniz. Tarihte bana göre tekrar çok önemli bitirdikten sonra soru çözüp konuyu oturtmuş bile olsanız bazı şeyler unutulabiliyor. O yüzden tekrar yapmak gerekiyor. Vatandaşlık dersi benim için çok yeni bir dersti. Aşina olmadığım için biraz zorlandım. Dershanede dinlediklerimle yetinip çok fazla kafamı karıştırmamaya çalıştım. Güncele son bir ay çalıştım. Ama çıkan 3 yanlışım da oradan çıktı zaten ☺

Alana nasıl çalıştınız?

Alan için dershanenin vermiş olduğu Pegem yayınlarının kitabı vardı ve Murat Civelek'in kitabını temin ettim. Benim vaktim yetişmediği için Murat Civelek'in kitabını çalışamadım. Pegemden çalıştım. Herhangi bir video izlemedim ve alandaki videoları önermiyorum. Eğer vaktiniz varsa Murat hocanın kitabını çalışmak daha iyi olacaktır. Alanda, üniversitede hocaların aldırdığı akademik kitaplardan, makalelerden de yararlanabilirsiniz.

Günde kaç saat çalıştınız?

Belli bir zaman tutmadım. Bazı günler hiç çalışamadım. Bazı günler sabahtan akşama kadar çalıştım. Her ne kadar günde şu kadar çalışacağım deyip plan yapılsa da uyulmuyor. Ya da benim için uymak zor oldu diyelim. O yüzden bence saat olarak değil de konu olarak bakmak lazım. Mesela ben bugün Üslü Sayıları bitireceğim gibi.

Önerileriniz neler?

Hiç bir zaman geç kaldım deyip daha da vakit kaybetmeyin. Geç değil. Yaşamış olduğum tecrübeden hareketle şubat ayında ve son iki ayda kesinlikle çalışmayı bırakmayın. Biliyorum zorlu, uzun bir süreç. Ama meyvesi tatlı olacak inşallah. Allah atanmak isteyen herkese atanabilmeyi, emeklerinin karşılığını alabilmeyi nasip etsin. Allah cümlemizin yardımcısı olsun.

Bu haber toplam 13596 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.