Müjde: p.Dr. Kitap Projesi Yazı Gönderim Süreci Uzatıldı!

Müjde: p.Dr. Kitap Projesi Yazı Gönderim Süreci Uzatıldı!

Birçok farklı bölümden oluşacak p.Dr. kitabının ismi ve yayın tarihi daha sonra açıklanacak. Nisan-Mayıs ayında hazır olması planlanan eserin hazırlıkları son hızla devam ediyor.

MÜJDE:

P.DR. KİTAP PROJESİ YAZI GÖNDERİM SÜRECİ UZATILDI!

p.Dr. öğrencileri ve mezunları için, CV’lerine artı değer katacak bir çalışma olan “p.Dr. Kitap Projesi” bölüm mensuplarından yoğun ilgi görüyor. Bu nedenle, projemizden geç haberi olan veya yazmak istediği yazıları yetiştirememe endişe taşıyan arkadaşlarımızı rahatlatmak adına, yazı gönderim süresini uzatıyoruz.

Tekrar Süre Uzatma Yapılmayacak, Son Tarih 20.02.2016

Birçok farklı bölümden oluşacak p.Dr. kitabının ismi ve yayın tarihi daha sonra açıklanacak. Nisan-Mayıs ayında hazır olması planlanan eserin hazırlıkları son hızla devam ediyor. Kitabın “yeni yazarlarımız” bölümüne katılmak isteyen PDR’ciler, yazdıkları PDR/Psikoloji temalı yazıları bize ulaştırabilirler. Kitap projemize katılmak için atılması gereken ilk adım, dergipdr.com sitemizin sol üst köşesinde bulunan “yazar başvuru” linkini doldurmak. Ardından 0545 573 77 37 numaralı telefondan whatsap veya sms (lütfen arama ve çağrı yoluyla ulaşmayınız) aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Kitap Kimlere Hitap Edecek?

Hazırlanmakta olan kitabın ulaşmayı hedeflediği dört farklı okuyucu portföyü bulunuyor. PDR 1.ve 2. sınıflar, PDR 3. ve 4. sınıflar, alan mezunları ve iş hayatına atılmış olanlar, bölümle ilgili formal eğitimi olmayan ancak Psikolojiye ve insan üzerine meselelere karşı ilgili olanlar… Bu dört gruba, kitabın hangi açılardan ve nasıl katkı sağlayacağıyla ilgili detaylı bilgilendirmeleri daha sonra sizlere aktaracağız. Bizi takip etmeye devam ediniz J

Nasıl Yazı Yazabilirsiniz?

Yazacağınız yazının konusunu, PDR/Psikoloji temalı olması koşuluyla dilerseniz siz belirleyebilirsiniz. Hatta bizim öncelikli tercihimiz, yazar adayımızın kitap karıştırarak, makale ve literatür taraması yaparak kendisi bulması şeklinde... Bu bağlamda, aşağıda yer alan “yeni 10 konu önerisi” bölümünden seçim yapabilirsiniz. Farklı konularda yazmayı düşünüyorsanız, kendiniz araştırarak bize öneriyle gelmeniz daha yararlı olacaktır.

Ekibimize katılmak ve yazar olmak istiyorsanız, yapacağınız işlemler çok kolay.

  1. Yazı yazmak istiyorsanız bize ulaşarak, kendinizi tanıtınız.
  2. Kendi istediğiniz bir konuyu veya metnin sonundaki konu önerilerinden birini belirleyiniz.
  3. 500 kelimeyi geçmeyecek şekilde hazırlayacağınız PDR/Psikoloji içerikli yazınızı, mümkün olduğunca kısa sürede yazarak word dokümanı formatında bize gönderiniz. Kapsamlı araştırma yazılarında kelime sayısı artırılabilmektedir, konuyla ilgili bize ulaşabilir ve danışabilirsiniz. 
  4. (Kitabımızdaki sayfa sayısı sınırlı olduğu için, gönderilecek yazıların öncelik sıralaması da değerlendirme kriterlerinden birisi olacaktır.)
  5. Yayınlanma olasılığını artırmak için her yazar adayı arkadaşımıza "iki konu" hakkında "iki ayrı yazı" hazırlamasını öneriyoruz. 

25+20=45 YENİ KONU ÖNERİSİ

PDR BÖLÜM MENSUPLARI İÇİN YAZI ÖNERİLERİ 1

1) Pedagog kadro unvanıyla ilgili araştırma yapınız. Nasıl Pedagog olunur? Türkiye’de durum nasıl? Kimler Pedagog olabilir? Pedagoji, Psikoloji, Çocuk Gelişimi ve PDR bölümleri arasında nasıl bir ilişki vardır?

2) KPSS puan türlerine göre bir PDR mezununun çalışma alanları nelerdir? (Rehberlik kadrosu dışındaki alanları ele alınız) Ve bu alanlarda çalışan PDR'ciler ne kadar maaş almaktadırlar? 

3) PDR bölümü mezunu hangi alanlarda lisansüstü eğitim alabilir? Alacağı lisansüstü eğitimler, kendisine ne gibi imkânlar ve yetkiler sunar? 

4) PDR bilim dalı, hangi alt bilim dallarına ayrılır? Davranış bilimlerini, hangi alt dallardan oluşmaktadır?

5) PDR bölümünün MEB'e atanma durumu? (Kaç kişi bekliyor, kaç mezun var, seneye kaç mezun olacak vs.) 

6) Psikoterapi türleri nelerdir, ayrıntılı olarak açıklayınız. Modern psikoterapiler hangileridir, ayrıntılı olarak açıklayınız.

7) PDR Bölümü lisans dersleri nelerdir? (Seçmeli dersler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterdiği için, birkaç farklı üniversitedeki arkadaştan öğrenerek belirtiniz.) Ayrıca yüksek lisansta hangi dersler alınmaktadır, belirtiniz? 

8) ALES ve YDS ile ilgili teknik bilgi ve tanıtım yazısı. (Hangi bölümler çözülüyor, kaç soru var, nasıl çalışılır vs.)

9) KPSS öğretmenlik sınavı ve PDR alan sınavıyla ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapınız. Soru sayıları, sınav süresi-zamanı, oturumlar, sınava nasıl hazırlanılır vs.

10) PDR öğrencisinin mesleki anlamda karşılaştığı temel sorunlar ve çözüm yolları nelerdir?

11) Bir öğrenci gözünden PDR lisans müfredatının halihazırdaki durumu nasıldır? Müfredata ne gibi ekleme ve düzenlemeler yapılmalıdır? Lisans derslerinin daha verimli olması için neler yapılmalıdır?

12) PDR öğrencilerinin kendi aralarında yaptığı “pratik yönüm eksik” şeklindeki değerlendirmeler doğru mudur? Böyle bir durum nasıl giderilebilir? PDR bölümü özelinde, alınan teorik eğitim pratiğe nasıl dökülebilir?

13) Başlıca Psikolojik ölçme ve değerlendirme testleri hangileridir? Testlerin her biriyle ilgili özet bilgi veriniz (ne gibi durumlarda kullanılır, materyalleri nelerdir, soru sayısı kaçtır vs?)

14) Mezun olduktan sonra mesleğimizi icra ederken sahip olduğumuz mesleki haklar ve bize ait olan sorumluluklar nelerdir?

15) Psikolojik Danışma ve Psikoterapi esnasında kullanılabilecek, kritik noktalarda işlevsel olabilecek “terapi cümleleri ve diyalogları” yazınız.

16) Grupla Psikolojik Danışmanın Temel İlkeleri ve GPD sürecinin yürütülmesi üzerine bir yazı hazırlayınız.

17) Kabul ve Kararlılık Terapisini işleyen bir yazı hazırlayınız. 

18) Telefon dolandırıcılarının yöntemlerini araştıran ve nasıl bu kadar başarılı olabildiklerini inceleyen/araştıran bir yazı hazırlayınız. 

19) Reklamların insan psikoloji ve insanı nasıl yönlendirdiği üzerine etkisini işleyen bir yazı hazırlayınız. 

20) Bilimsel araştırma yöntemleriyle ilgili bir yazı hazırlayınız (Örn ölçek geliştirme veya uyarlama aşamaları nelerdir?

21) Güncel Psikolojik kavramları işleyen bir yazı hazırlayınız. 

22) Özel Psikolojik Danışma Merkezi ziyaret edilebilir ve psikoterapistle röportaj yapılabilir.

23) Huzurevi ziyareti yapılabilir ve ifadesi güçlü bir huzurevi sakiniyle röportaj yapılabilir. Veya sevgi evi ziyareti yapılabilir ve öğrencilerden biriyle söyleşi yapılabilir.

24) PDR lisans/yüksek lisans alınan dersler ve 4 yıl sürecinde görülen derslerle ilgili bir yazı hazırlanabilir. 

25) Çatışma çözme becerileri üzerine bir yazı hazırlayınız. 

PDR BÖLÜM MENSUPLARI İÇİN YAZI ÖNERİLERİ 2

26) Bulunduğunuz okul ya da kurum türünde, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik servisinin nasıl işlediğini, neler yaptığını, neler yapması gerektiğini; kişisel tecrübeleriniz ve mesleki bilgileriniz ışığında anlatınız.

a) Psikolojik Danışma ve Rehberlik servisinin bulunduğu ve yazı hazırlanacak okul türleri: Anaokulu/Anasınıfı; İlkokul; Ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu; Mesleki Eğitim Merkezi (Çıraklık), Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi,  Anadolu İmam Hatip Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi, Turizm Otelcilik Lisesi, Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Adalet Meslek Lisesi, Anadolu İletişim Meslek Lisesi, Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi, Anadolu Tapu Kadastro Meslek Lisesi, Tarım Meslek Lisesi, İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Halk Eğitim Merkezi, Özel Lise ve Kolej. (Yeni düzenlemeyle okul türleri azaltılsa da, bölüm ağırlığına göre ayrı ayrı adlandırmayı ve böylece meslektaşlarımızın öğrenci türüne göre yaptığı çalışmaları yakından öğrenmeyi amaçladık.)

b) PDR mezunu istihdam eden ve hakkında yazı hazırlanacak kurum türleri: Üniversiteler, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, Özel Psikolojik Danışmanlık ve Terapi Kurumları, Klinik Psikoloji Merkezleri ve Hastaneler, Milli Eğitim Bakanlığı (Merkez Teşkilatına Yapılan Alımlarla ilgili), Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yurtkur vs.

27) Bir PDR öğrencisi mezun olup bir okulda göreve başladığında, yani sahaya başladığında neler yapmalıdır? İşe nereden başlamalı ve ilk bir yılını nasıl geçirmelidir?

28) Okullardaki PDR servislerinin ve çalışanlarının, yaşadığı öncelikli sorunlar ve zorluklar nelerdir?

29) 2016 ayında gerçekleştirilecek olan PDR/Psikoloji/Eğitim/Meslek üzerine kongre ve konferans gibi etkinlikler nelerdir? En az 5 kongre/konferans/seminer/proje tanıtınız.

30) Bir PDR bölümü mezunu, mesleğini başarılı bir şekilde icra edebilmek için hangi vasıflara sahip olmalıdır? Ayrıca bir PDR bölümü mezunu, mezuniyetinin ardından ne gibi faaliyetler yaparak, bölümün gelişimine katkı sağlayabilir? 

31) Bir mesleğin “meslek odası” nasıl kurulur? Ne gibi resmi, hukuki ve mesleki şartlar gereklidir? “Meslek yasası” çıkarılması noktasında gerekli olan şartlar nelerdir?

32) PDR mezunları Klinik Psikolojide yüksek lisans yapabilir mi? Nasıl? (Bu şekilde eğitim alan bir arkadaşımız yazı hazırlayabilir.) 

33) Bir PDR mezunu, mesleki anlamda ve özel hayatında yaşadığı yorgunluk/bitkinlik durumundan nasıl kurtulabilir? Nasıl kendini toparlayabilir?

34) Okul ortamında bir yıllık bir süre içerisinde PDR’cinin yapması gereken resmi (evrak) işleri ve işlemleri nelerdir?

35) PDR servisinin, farklı okul türlerinde neler yaptığı bağlamında karşılaştırınız. (Birçok farklı okul türünde görev yapmış arkadaşlar bu konuyu alabilir)

36) RAM'da PDR'ci olarak görev yapan bir meslektaşımız, bu kurumdaki işleyişi, bizim yaptığımız çalışmalar ile iş ve işlemleri ele alan bir yazı hazırlayabilir.

37) Psikolojik Danışma seanslarında hangi noktaya kadar danışana yardımcı olabiliriz? Bizim sınırlarımız nelerdir? Ne gibi durumlarda danışanı refere etmeliyiz? 

38) YLYS ile veya kendi imkanlarıyla yurt dışında yüksek lisans ya da doktora öğrenimi gören arkadaşlarımız, bu sürecin nasıl işlediğini ve oradaki eğitim sürecini ayrıntılı olarak anlatabilir. 

39) Türkiye'de yapılan uzun süreli ve kaliteli Psikoloji/Psikoterapi eğitimleri araştırarak bu konuda bir yazı hazırlanabilir. 

40) Erasmus ve Farabi konusunu anlatan bir yazı hazırlanabilir.

41) Okul dışında ne gibi gelişimsel aktiviteler veya sosyal çalışmalar yapılabilir? (Genel olarak üniversite öğrencisi, özelde PDR'ci için) 

42) Akademik Kariyer basamakları nelerdir? Hangi aşamalardan ve nasıl geçilir? 

43) Danışmanlık tedbiri uygulamaları, RAM'a yönlendirme süreci, branş öğretmenleriyle müşavirlik konuları; kısa kısa bir yazıda da ele alınabilir, ayrı ayrı yazılarda da ele alınabilir. 

44) Çocuk Testleri hangileridir ve testlerin özellikleri nelerdir? Araştırarak genel hatlarıyla tanıtınız.

45) Topluluk karşısında konuşma ve kendini ifade etme becerileri üzerine bir yazı hazırlanabilir. 

46) Eğitim ortamlarının okul öncesi çocuklara göre düzenlenmesi nasıl olmalıdır? Dünyadaki uygulamalar nasıldır, araştırarak bir yazı hazırlayınız. 

47)  Bir PDR öğrencisi, lisans/lisansüstü eğitimi sürecinde bölüm hocalarından, derse giren hocalarından ve danışman hocalarından neler bekler? Hocalar öğrencilere nasıl ve hangi konularda yardımcı olmalıdır? Bunu konuda bir yazı hazırlayınız. 

48)  Yaşamdaki psikolojik geçiş dönemlerini anlatınız (Üniversite, yetişkinlik, işe başlama, evlilik, emeklilik vs.)

49)  Psikolojik ilk yardım (psikolojik acil yardım) kavramını detaylı olarak ele alan bir yazı hazırlayınız.

50)  Örnek Psikodrama çalışması veya özgün sınıf rehberlik etkinlikleri hazırlayınız (5 adet)

Not 1: Kitap projemizde yazar olmak isteyen arkadaşlarla hızlı iletişim kurabilmek istiyoruz. Bu anlamda yazar olarak aramıza katılmak istiyorsanız, 0545 573 77 37 numarası üzerinden tercihen whatsap veya whatsap kullanmıyorsanız sms yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bize ulaştıktan sonra gerekli açıklama ve yönlendirmeler yapılacaktır. (Lütfen çağrı ve arama yoluyla ulaşmayı denemeyiniz ve kitap projesi haricindeki konularla ilgili bu numaradan iletişim kurmayınız. Dergi temini, dilek, istek, şikâyet ve diğer tüm konular için dergipdr@gmail.com üzerinden mail yoluyla bize ulaşınız, kısa sürede tarafınıza dönüş yapılmaktadır.)

Not 2: Konu önerileri, özellikle az sayıda tutulmuştur. Amacımız, yazar olarak aramıza katılmak isteyen arkadaşların kapsamlı bir literatür taraması ve araştırması yapması yönündedir. Bu anlamda özgün konu bularak bize göndermeniz tercih sebebidir. 

   

Bu haber toplam 6079 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.