Psikolojik Danışma Becerileri/The Skilled Helper

Psikolojik Danışma Becerileri/The Skilled Helper

Bu kitap öncelikli olarak profesyonel danışmanlık alanında kariyer yap­maya hazırlanan lisans mezunları ve öğrencileri için tasarlanmıştır.

Bu kitap öncelikli olarak profesyonel danışmanlık alanında kariyer yap­maya hazırlanan lisans mezunları ve öğrencileri için tasarlanmıştır. Bu mes­leğe girecek kişilerin gözlerini açık tutmaları gerektiğinden, danışmanlık mesleğinin hem sorunları hem de potansiyeli ele alınmıştır

147338_0.jpg*Bilimin felsefi temeli; yararlı araştırmanın, profesyonellerin, profesyonel eğitimin ve mes­leki terbiyenin nasıl olması gerektiği; bilimsel kanıtın niteliği ve danışman­lık sürecini nelerin işler kıldığı konularında büyük ölçüde farklı görüşlerin olduğu, kendi alanı içinde bölünmüş bir meslektir bu. Kibir ve ön yargı hiç de az rastlanan tutumlar değildir. Mesleki tartışmalar genellikle kıran kıra­na geçer, kimi zaman da düpedüz çirkindir. Diğer meslek dalları gibi, bu meslekte de çılgınlar, sahtekarlar ve kötü niyetliler bulunur. 

*Ama aynı zamanda, canı gönülden icra edilecek bir meslektir. Birçok zeki, mantıklı, çağdaş ve ilkeli danışman ile· araştırmacı da mevcuttur. Bu meslekte başkalarıyla yürekten ilgilenen ve danışmanlık alanında çok da­ha iyi olmayı hedefleyen kişiler de vardır. Dünyayı önemseyen ve bu dün­yada bol miktarda mevcut olan adaletsizlikler için bir şeyler yapmak isteyenler de vardır. 

*Bu kitapta üç temel anlatılıyor -başkalarıyla hakiki yardım· ilişkisi kurmak için gereken değerler; kişileri iş birliğine dayalı bir danışma diyaloğu­na çekebilmek için gerekli olan iletişim becerileri ve temel safhalar, görevler ile danışma sürecini ana hatlarıyla belirleyen, genel geçer bir sorun yönetimi ve fırsat geliştirme  yapısı.

*Buradaki danışma modeli bilişsel, duyuşsal ve davranışsaldır -yani, in­sanların düşünme tarzlarını, duygularını yaşama ve ifade etme tarzlarını ve davranış tarzlarını de alır. Geçmişteki ve şimdiki düşünceler, duygusal ifa­deler ve eylemler daha güzel bir geleceğe giden yollardır.· Bu modeli kulla­nan danışmanlarr, insanların birçok yolla kendi gerçekliklerini yarattıkları­nı kabul etmeli ama aynı zamanda da gerçekliğin kendine has bir karşı sal­dırı yolu olduğunu da·anlamalıdırlar. 

*Model, duyguların önemini ve yaygınlığını kabul eder ama' duygusal ze­kanın önemini· de,destekler. Usta danışmanlar bireysel özgürlüğü benim­serler ama özgürlükle aşırı serbestliği birbirine karıştırmazlar. Aynca "ne ekersen onu biçersin" atasözüınü de takdirle karşılarlar. Danışanlar· genel­likle eylemleriyle· kendilerini sorunlu bir duruma sokarlar, danışmanlar da bu durumdan çıkmalarına yardım ederler. Akıllı danışmanlar bireyselliğin farkında olmalarına karşın herkesin bir tür topluluğa ihtiyacı olduğunu da kabul ederler.

*Etkin danışmanlar, hayatta sorunlarla boğuşmanın zor bir iş olduğunu  bilirler ve çözüm arayan kişileri, gayret göstermeye ve bu· gayrete ·sırf iş olsun diye değil, aksine dört elle sarılmaya davet etmekte.hiç tereddüt etmez­ler. Sonuç olarak danışmanlık, yardım arayanların hayatlarına olumlu etki­ler getiren sonuçlar üreten gayret demektir.

Önsöz/Psikolojik Danışma Becerileri- Gerard Egan

Kaknüs Yayınlar

Kaynak:Kaknüs Yayınları

Bu haber toplam 7934 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.