ŞŞŞ! KIZLAR BAĞIRMAZ:Cinsel İstismar Konusunu İşleyen Etkileyici Bir Film

ŞŞŞ! KIZLAR BAĞIRMAZ:Cinsel İstismar Konusunu İşleyen Etkileyici Bir Film

ŞŞŞ! KIZLAR BAĞIRMAZ: Cinsel İstismar Konusunu İşleyen Etkileyici Bir Film

21.jpg

2013 yapımı dram türünde bir İran filmi. Filmin ana kahramanı Şirin, evleneceği gün bir cinayet işler, ancak ne ailesi ne de nişanlısı bu cinayete bir anlam veremez. Cinayetin asıl sebebiyse Şirin’in çocukluğunda yatmaktadır. Şirini kurtarmak isteyen ailesi bir avukattan yardım ister ve avukatın çabalarıyla cinayetin arkasındaki düğümler çözülmeye başlar.

       Film boyunca çocuklukta yaşanan cinsel istismarın bireyin ruhunda nasıl yaralar açtığını , tüm yaşamını ne denli etkilediğini izliyoruz. Film aynı zamanda cinsel istismar konusunda toplumun, ebeveynlerin, hatta hukuk sisteminin yanlışları eleştiriyor.

    Filmde ebeveynlerin çocuklarını emanet edecekleri kişileri dikkatli seçmeleri gerektiğine, çoğu zaman cinsel istismarın güvenilen ve yakın çevreden kişiler tarafından uygulandığına dikkat çekiliyor. Ailelerin çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları gerektiği, gün içinde yaşadıkları olayları aileleriyle paylaşmaktan çekinmemeleri için güveniler aile ortamının öneminden bahsediliyor. İstismara uğramış çocuğun ailelerine verdikleri gizli ipuçları gösteriliyor. Ve çocuğunun cinsel istismara uğramış olduğunu öğrenen ailelerin bu olayı gizlemek yerine suçluların cezalandırılması ve çocuklarının psikolojik destek almaları için çabalamaları gerektiğine vurgu yapılıyor. Toplumun bu konudaki yanlış tutumları da irdeleniyor.

Yaklaşık 1 saat 45 dakikanızı alacak bu filmin, tüm psikolojik danışmanlara,psikolojik danışman adaylarına, bu günün ve geleceğin ebeveynlerine, cinsel istismar konusunda katacak bir şeyleri var. İyi seyirler.

 

                                                                                                  Büşra SERTKAYA

2-001.jpg

 

     Nasıl olur da, bu memlekette otuz beş cinsel taciz vakası gerçekleştiği halde bir mağdur bile şikâyette bulunmaz? Bunun sebebi nedir? Sebebi; kurbanın ve kurbanın ailesinin itibarını korumak amacıyla akrabaları arasındaki ve çevredeki itibarlarını korumak amacıyla suçlunun yanında yer alarak suçu örtbas etmeleridir. Neden ve hangi adla mağdur edilen bir kimse yıllarca kendisinden nefret ederek yaşamaya razı olmalı hem de sesini çıkarmamalı ve hiçbir yere şikâyette bulunmamalı? Neden? Doğduğumuz andan beri kulağımıza sürekli söylenen sözlerden olabilir mi? "Şşş! Sessiz ol! Sakin!" "Kızlar bağırmaz." "Kızlar çığlık atmaz."

 — Kızlar Bağırmaz 

 

Bu haber toplam 8835 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.