Yunus Emre Köse

Yunus Emre Köse

Psikolojik Danışmanlar Neden Okumalıdır?

PSİKOLOJİK DANIŞMANLAR NEDEN OKUMALIDIR?

Çok küçük yaşlardan itibaren kitap okumanın önemi her zaman anlatılmıştır bizlere. Ülkemizde kitap okumanın önemli olduğunu ve faydalı olduğunu bilen çok kişi olmasına rağmen kitap okuyan da o oranda azdır; fakat hangi alanda olursa olsun birey kendi başarısı, kişisel gelişimi için mutlaka kitap okumalıdır. Hele birde bu alanın temel uğraşısı insansa ve insanı anlamak ise daha da çok okumalıdır ve kendisini sürekli yenilemelidir. Psikolojik danışmanlık mesleğinin de temelinde insan ve insanı anlamak onunla iletişim kurmak olduğundan bu mesleği icra edenlerin ve edecek olanların sürekli canlı kalmaları ve kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir, bu durumun en önemli yolu da kitap okumadır.

İnsanlar aldıkları eğitimlerin sonucunda hayata hazırlanıp başka insanlara faydalı ve yardımcı olmaktadır. Temel uğraşısı insan olan psikolojik danışmanlık mesleğinde insanlara yardımcı olmak vardır; bu iş için sadece alanla alakalı lisans eğitimini yeterli görmek büyük bir eksiklik olur. Burada alınan eğitimin üstüne muhakkak bir şeylerin konması gerekmektedir. Yani sürekli gelişmek büyük öneme sahiptir. Bunun ilk adımının da kitap okumak olduğunu düşünmekteyim ve bu yüzden bir psikolojik danışmanın ve adayının sürekli kitap okuması gerekmektedir.

Bir psikolojik danışman veya psikolojik danışman adayı, sürekli ders ve meslek kitabı okuyarak kendini sınırlamamalıdır. Olaylara yeri geldiğinde toplumsal boyutta bakabilme ya da daha değişik perspektiften yorum yapabilme yeteneğine sahip olması için mutlaka farklı alanlarda ki kitaplara da yönelmesi gerekmektedir; çünkü insan hayatın her alanında bulunabilmektedir. Bu yüzden bir psikolojik danışman veya adayı olaylara yeri geldiğinde bir sosyolog, yerine göre bir öğretmen gibi bakabilmelidir. Bu durum bir psikolojik danışmanı veya adayını sürekli canlı ve yeni tutacaktır.

Bir psikolojik danışmana kitap okuma niçin gereklidir, aşağıda birkaç maddede belirtilmiştir.

  • Psikolojik danışmanlar danışma oturumlarında aktif olarak konuşmaktadırlar. Burada bireyin kelimeleri düzgün kullanması, danışana tatmin edici yanıtlar vermesi için psikolojik danışmanlar kitap okumalıdırlar.
  • Psikolojik danışmanların bireyi, toplumu ve bunların psikolojisini iyi bilmesi gerekmektedir. Birçok kitap da birey ve toplum psikolojisini yansıttığı için psikolojik danışmanların bunları iyi takip etmesi gerekmektedir.
  • Psikolojik danışmanları sürekli kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Kendini geliştirmenin en iyi yoludur kitap okumak.
  • Psikolojik danışman sadece mesleki bilgileri içeren kitaplara yönelmemelidir. Böyle olursa ki eğer meslek kalıpları arasında kalır. Bu yüzden kendi ufkunu geliştirecek kitaplar okumalıdır.
  • Psikolojik danışmanın nihai amacı kendini gerçekleştirmedir bunun en önemli yoludur kitap okumak.

Sonuç olarak daha iyi bir psikolojik danışman ve insanlara daha iyi yardım edebilmek için kitap okumak kazanılması gereken çok önemli bir beceridir.

                                   

Bu yazı toplam 3702 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum