MERVE KOLUÇOLAK

MERVE KOLUÇOLAK

Nietzsche Ağladığında-Irvin D. Yalom

NİETZSCHE AĞLADIĞINDA KİTAP TANITIMI

            Psikanalizin kurucularından olan Breuer mi dersin? Varoluşçuluk akımını benimsemiş Nietzsche mi? Yoksa bilinçaltı dendiğinde aklımıza ilk gelen Freud mu? Bu kitapta ne ararsan var.

Breuer’in aile yaşantısı çalkantılıdır. Hastası olan ve onu tedavi ettiği yöntemle tıp dünyasında büyük yankı yapan Bertha ile ilişkisini kesmek zorunda kalmıştır. Peki neden? 5 çocuk sahibi olan Breuer kendi istekleri ve toplum karşısında sıkışıp kalmıştır. Bunu yaşamak ya da kendi kafasında oluşturduğu şeyleri yaşamak? Hangi tarafı seçecek? 

nietzsche-agladiginda-irvin-d-yalom.jpgBreuer’in günleri böyle geçerken bir gün Lau Salome adlı birinden gizemli bir mektup gelir. Breuer’le görüşmek istemektedir. Nietzsche’nin intihara olan eğiliminden ve Breuer’in ona yardım etmesi gerektiğinden bahseder. Salome son derece çekici ve gizemli bir kadındır. Breuer ona karşı koyacak gücü bulamaz kendinde. Nietzsche Breuer’in hayatına girer ama Breuer’in onun psikolojik sorunlarını tedavi etmeye çalışacağından haberi yoktur. Çünkü Nietzsche sorunları olduğunu kabul etmemektedir.

Breuer Nietzche’ye yardım edecekken işler tersine mi dönecek yoksa kimse bu işten kârlı çıkamayacak mı? Gerçekte de Breuer’in öğrencisi olan Freud’un daha genç ve toy zamanları anlatılmaktadır. Breuer kendi düşüncelerini Freud’a anlatmakta ve Freud da kendi düşüncelerini Breuer’e aktarmaktadır. İşin en heyecan verici kısmı olan tedavi süreci ile kendinize katacağınız birçok şey bulacağınıza inanıyorum. Tüm bunların varoluşçu psikoterapist İrvin YALOM’un kaleminden çıkmış olması kitabı ayrı ilgi çekici kılmaktadır.

            Ben okudum beğendim sizlere de tavsiye ederim.

                                                                                                                                    Merve KOLUÇOLAK

Bu yazı toplam 5054 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.