Yunus Emre Köse

Yunus Emre Köse

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI-2: BAĞIMLILIĞI ÖNLEME YOLLARI

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI-2

BAĞIMLILIĞI ÖNLEME YOLLARI

            Teknoloji bağımlılığı yazı dizisinin ilkinde teknolojinin bağımlılık noktasını ele almaya çalışmıştık. Günümüz teknoloji çağı olması hasebiyle teknolojinin girmediği kullanılmadığı yer ve teknolojiyi kullanmayan kişi yok denecek kadar azdır.

            Teknolojinin hayatın içinde ve insana bu kadar yakın olması ve bireylerin sürekli onunla iletişim kurması, insani ilişkileri ve davranışları etkileyecek boyuta gelmiş olacak ki Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından yayınlanan ve “DSM V” kısaltmasıyla isimlendirilen “Ruhsal Bozuklukların Tanımsal ve Sayısal El Kitabı”nda internet bağımlılığı bir hastalık olarak tanımlanmıştır bu durum rahatsızlık olarak görülmektedir. Dahası buna karşı neler yapılabilir, teknoloji bağımlılığının önüne nasıl geçilebilir diye çalışmalar yürütülmektedir. Hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan teknoloji bağımlı olmadan nasıl kullanabiliriz?

  • Bağımlılığı önlemede öncelikle bireylerin yaşıyla günlük kullanım sürelerini çok iyi belirlemek gerekmektedir. Bu ise teknoloji kullanımında kontrollü ve faydalı kullanımı beraberinde getirmektedir. Teknoloji kullanımıyla ilgili önerilen kullanım ise şu şekildedir: 2 yaşından küçük çocukların internet, televizyon ya da bilgisayarla karşılaşması uygun değildir. Okul öncesi yaş grubu için günde 30 dakikayı geçmeyecek şekilde internet kullanımı yeterlidir. İlköğretimin ilk 4 yılında ödev haricinde oyun ve eğlence için günlük 45 dakika zaman ayrılmalıdır. Sonraki yıllarda hafta sonu daha esnek olmakla birlikte günde 1 saat kullanım uygundur. Lise çağında da günlük en fazla 2 saat yeterlidir.
  • Bireylerin farklı etkinliklerle uğraşması bağımlılığı da önlemede önemli bir yoldur. Özellikle ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir kurs, kitap okuma vb aktiviteler bunlardan olabilir.
  • Sosyalleşmekte bağımlılığın engellenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bireylerin arkadaş çevreleri oluşturmaları, onlarla vakit geçirmeleri teknolojiye ayıracakları zamanı daraltacağından kullanım süresi de otomatik azalacaktır.
  • Ailecek geçirilecek zaman dilimleri ayarlamakta aile bireylerinin kendi kendileriyle meşgul olmalarını sağlayacağından telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi teknolojik araçlardan uzak kalmalarını sağlayacaktır.

            Bu tür maddeleri arttırmak mümkün buradan hareketle bağımlılığı önlemede ekseriyetle iletişimin insanlarla olan boyutunu daha işlevsel kullanmak ve teknoloji kullanımında sınır belirleyerek buna göre hareket etmek en temelde dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Unutmadan;

Kullan, bağlan; ama bağımlı olma…

Sonraki Yazı: Teknoloji Bağımlılığı-3: İnternet Bağımlılığı Tipleri

 

YUNUS EMRE KÖSE

Bu yazı toplam 13710 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.