Özgüven Gelişimi İçin 10 Etkili Adım

ÖZGÜVEN GELİŞİMİ İÇİN 10 ETKİLİ ADIM

Bilge, göletin başında oturuyor.
Susuzluktan kırılan köpek, sürekli gölete kadar gelip, tam su içecekken vazgeçerek kaçıyor.
Bilge, dikkatle köpeği izliyor.
Bu kadar susamış olmasına rağmen, köpek, neden su içemiyor, neden korkup kaçıyor merak ediyor.
Ve sonunda anlıyor: Köpek, kendi suretinden, sudaki yansımasından korkuyor.
Artık dayanamayan köpek, bir an geliyor, kendini gölete atıyor, tabii o zaman suretini göremediği için korkmuyor ve susuzluğunu giderebiliyor.
Bu olaydan ders çıkaran Bilge, kendi kendine şöyle diyor: “Bir insanın istekleriyle arasındaki engel, çoğunlukla kendi kendine, kendi içinde büyüttüğü korkulardır. İnsan bu engeli aşabilirse istediğini elde edebilir.
Zaten insanın en büyük engeli, yine kendisidir.”

Bilge ile köpek hikayesinde olduğu gibi. Bizim önümüzdeki engel göletteki yansımamızdan ibaret yalnızca. Cesur olup yansımamıza gülümseyebilirsek sudan içip hedefimize ulaşabiliriz.  

Toplumumuzun her halkasındaki, her bireyin ihtiyacı olan bir kavram “Özgüven”. Başarının anahtarı, mutluluğa açılan kapı tabiri caizse. Biz psikolojik danışmanlar olarak, toplumda örnek bireyler olmak açısından özgüven kazanmalı ve özgüven geliştirmeliyiz.

Peki  nedir özgüven?
Özgüven kendimiz  ile ilgili  ne düşündüğümüzdür. Kendimizi nasıl gördüğümüz, kendimize ne kadar inandığımız ve kendimize ne kadar “güvendiğimiz”dir. Bir anda da kazanılıp geliştirilemiyor ne yazık ki. Bir hazırlık, bir süreç gerektiriyor. Bu sürece hazırsak eğer özgüven gelişimimiz için neler yapabiliriz gelin bir bakalım.  

1.Gülümseyin
Gülümsemek en güzel ilaç. Psikolojik olarak ispatlanmış üstelik. İçinizden gelmese bile gülümseyin. Çünkü gülmek/gülümsemek vücudumuzda mutluluk hormonu salgılanmasını sağlıyor. Ayrıca Özgüvenin yüksek olması mutluluğu beraberinde getirdiği gibi mutlu olmak da özgüvenimizin artmasında etkin bir rol oynuyor.

2.Kendinizi sevin
Aynaya kusurlarınızı bulmak için bakmayın. “Çok mu kilo aldım ben ? Beni bu halimle kim beğenir ki!” ya da “Ayy şu sivilcelere bak! Bu halde nasıl insan içine çıkacağım ben?” demeyin sakın. Bırakın insanlar sizin önce kelimelerinize, fikirlerinize baksın. Önce sizi siz yapan şeylere “karakterinize” baksın. Kilo alındığı gibi verilir, sivilce çıkar ve kaybolur. Ama karakter sizsinizdir. Sizi siz yapan şey fikirlerinizdir. Fikirlerinizi –kendinizi- sevin.

3.Kendinize karşı dürüst olun
Kendinizi sevin ama hatalarınızı göz ardı etmeyin. Onları da kabullenin. Kendinize itiraf edin. Hatalarınızı bilin. Zira hatalarınızı bildiğiniz sürece zayıf noktalarınızı kuvvetlendirebilirsiniz.

4.Kendinizi başkaları ile kıyaslamayın
Her insan bambaşka bir dünya, bambaşka bir evren. Başkalarının dünyasında gökyüzü mavi, güneş sarı olabilir. Bırakın sizin dünyanızda gökyüzü pembe, güneş mavi oluversin. Bu sizin dünyanız. Unutmayın siz biriciksiniz, bambaşkasınız.

5.Kendinizi ispatlamaya çalışmayın
Her insanın doğruları, yanlışları, kuralları farklıdır. İstemediğiniz bir şeyi birileri tarafından kabul görmek için, kendinizi birilerine ispat etmek için yapmayın. Kendi doğrularınızdan bir yol çizin kendinize. Ve o yolda ilerleyin.

6.Sevdiğiniz işlerle uğraşın
Sevdiğiniz işlere zaman ayırın. Bu sizi mutlu edecektir. Bir işi sevmeniz ile o iş sonunda elde ettiğiniz başarı doğru orantılıdır. Başarmak, başarılı olunabileceğini görmek, özgüven gelişimi için oldukça önemlidir.

7.Geçmişteki hatalarınız için kendinizi suçlamayın
Her insan hata yapar.  Ancak şu an ve sonrası doğru yolu seçmek adına koca bir fırsat bizler için. Şu “an”ı geçmiş hatalarımızdan yakınmak için öldürürsek ilerleyebilir miyiz ? Yapılacak en doğru şey hatalardan ders çıkarıp şu anda ve sonrasında sağlam adımlarla ilerlemektir.

8.Aldığınız kararları sorgulayın
“Ben bu kararı aldım./ Ben bu fikre inandım./ Ama neden ?” deyin kendinize. Fikirlerinizin gerekçelerini kendinize açıklayın. Bir kararı almanızda, bir fikre inanmanızda etkili olan şey ne ise ya da kim ise kendinize söyleyin. O kararın ya da fikrin mantıklı yönlerini ve mantıksız yönlerini serin önünüze. Bu iradenizi daha etkin kullanmanıza ve düşüncenizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Unutmayın özgüvenin belki de en önemli basamağı iradeyi kullanabilme yeteneğidir.

9.Risk almaktan çekinmeyin
Alınan her karar risklidir aslında. Ama hata yapma korkusu ile karar almamak, riskleri göze alamamak bizi ileriye götürmez. Başarıya ulaşmak, özgüven sahibi bir insan olabilmek için risk almalıyız. Vatanını kurtarmış bir ordu kumandanı başarısız olma riskini göze almasaydı başarılı olabilir miydi?

10.Plan yapın
Kağıt kalemi alıp tablolar çizip basmakalıp yapılmış, asla uygulanamayan planlardan söz etmiyorum. Sabah uyandığınızda o gün yapmak için ufak hedefleriniz olsun. Haftaya başladığınızda o hafta yapıp bitirmek için hedefleriniz olsun. Aylık yıllık hedefleriniz olsun. Ve bu hedeflere ulaşmak için vaktinde işe koyulun. Böylece en güzel planı siz yapmış olursunuz.

Ve son olarak Kendinize güvenin. Ailenize güvendiğiniz gibi kendinize de güvenin. Siz kendinizi asla yarı yolda bırakmazsınız. “Yapabilirim.” Deyin. Umutsuz olmayın. Kendi olumlu özelliklerinizi keşfedin. Başka fikirleri dinlemeden önce kendi fikirlerinizi dinleyin. Ve daima mutluluğu hedefleyin.    

Bu yazı toplam 4541 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.