ADAY ÖĞRETMENLİK (PDR-REHBER ÖĞRETMENLİK) GÜNCEL DOSYASI (2020 YILI)
Rehberlik (PDR) Aday Öğretmenlik dosyası ektedir. (2020 yılı için kullanılabilir.)
MEB ADAY ÖĞRETMENLİK PDR-
REHBER ÖĞRETMENLİK GÜNCEL DOSYASI (2020 YILI)
Meslektaşımız Psikolojik Danışman Samet KILIÇARSLAN'ın hazırladığı ve yeni atanmış olan meslektaşlarımıza örnek olması/kolaylık sağlaması amacıyla sitemizde yayınlanmasına onay verdiği aday öğretmenlik dosyası ektedir.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, aday öğretmenlik dosyalarının kontrolü ve denetimi önceki yıllara göre son 2 yıldır biraz daha esnektir.
Genellikle 27 hafta olarak hazırlanmaktadır ancak bazı iller 21 hafta veya 14 hafta olarak da isteyebilmektedir. Görev yaptığınız ildeki uygulamayı öğrenerek, danışman öğretmeninizle birlikte o doğrultuda adaylık dosyasını hazırlayabilirsiniz.
27 haftalık aday öğretmenlik dosyasını indirmek için tıklayınız.
21 haftalık aday öğretmenlik dosyasını indirmek için tıklayınız.
Açıklama 1: "Neden 27-21 veya 14 haftalık dosyalar hazırlanıyor ve uygulamalar birbirinden farklı oluyor?" sorusunun cevabını açıklayalım.
Her formun saatleri var; şu etkinlik şu saatte ve bu etkinlik bu saatte olacak şeklinde belirlenmiş durumda. 27 hafta normal şartlarda uygundur fakat atamalardan sonra bir süre beklendiği için ve danışman öğretmen atanması hemen yapılmadığından dolayı ya da seminerler başlamadığı için o 27 hafta çoğunlukla tam olarak 27 hafta şeklinde uygulanmıyor. Adaylık süreci yaklaşık 2 ay gecikmeli başlıyor ve 20 hafta civarında zaman kalıyor. Bu nedenle 27 haftalık zamanı 20-21 haftaya sıkıştırıyorsunuz. Hatta bazı geç atanan meslektaşlarımız dosyayı 14 bahsine giriş hafta yaptı, burada önemli olan nokta dosyanın içeriği ve her etkinliğin yapılmış olması. Yani önemli olan şey, içerikteki tüm saatlerin doldurulması. Ayrıca müfettişler çoğunlukla haftaya bakmıyor ve saate bakıyor.
Açıklama 2:
1) Sınıf ve okul içi faaliyetleri(384 saat)
Ders Planlama/Hazırlık/Değerlendirme (144 saat)
Ders Uygulaması (90 saat)
Ders İzleme (54 saat)
Okul İçi Gözlem ve Uygulamalar (96 saat)
2) Okul dışı faaliyetleri(90 saat)
Şehir Kimliğini Tanıma (18 saat)
Kurumsal İşleyiş (18 saat)
Yanı Başımızdaki Okul (18 saat)
Tecrübeyle Buluşma (12 saat)
Gönüllülük ve Girişimcilik Çalışmaları (12 saat)
Mesleki Gelişim ve Kariyer (12 saat)
3) Kitap okuma ve film izleme:
Kitap Okuma (Her ay 1 kitap)
Film İzleme (Her ay 2 film)
4) Son olarak katılmamız gereken 12 hizmetiçi seminer var.
Hizmetiçi seminerlerin içerikleri dosyaların içinde yer almaktadır.
Formları doldurmaya başlamadan önce haftalık olarak saat / süre ayarlanması kısmına dikkat etmenizi öneriyorum.
Ders Planlama/Hazırlık/Değerlendirme
Ders Uygulaması
Ders İzleme *Haftada 2 saat
Okul İçi Gözlem ve Uygulamalar * Haftada 4 saat
Okul Dışı Faaliyetler * İl/İlçe millî eğitim müdürlükleri faaliyetin özelliğine göre hafta içi ve hafta sonu uygun görülen günlerde uygulanmasını sağlayacaktır.
Okunacak Kitaplar * Her ay 1
Okunacak Filmler * Her ay 2
Hizmetiçi Eğitimler * Hizmetiçi eğitimler merkezden talimatlı mahallî faaliyetler olarak uygulanır. Bu faaliyetler, eğitim öğretimi aksatmayacak şekilde planlanacak olup, gerektiğinde akşamları ve hafta sonları da yapılabilecektir.
* Belirtilen saatler Milli Eğitim Bakanlığının bilgilerinden alınmıştır.
Yukarıda farkettiğiniz üzere Ders Planlama/Hazırlık/Değerlendirme ve Ders Uygulaması ‘nın kaçar saat olduğunu belirtmedim. Sebebine gelirse bu kısımları danışman öğretmenin Form 1 de belirtmesi gerekiyor. Örneğin 144 saatlik Ders Planlama/Hazırlık/Değerlendirme kimi hafta 4 saat kimi hafta 6 – 7 saat olabilir.
Ders Uygulamasını da ele alırsak 90 saat olan bu çalışma içinde aynı durum geçerli. Eğer haftalık olarak ikişer saat ( 27*2= 54) olarak doldurursak tamamlamamız gereken toplam saat eksik kalacağı için kimi hafta 4 saat doldurmamız gerekebilir. Bu değindiğim kısım eğer Form 1’de belirtilmemişse danışman öğretmenize sormanızı öneririm.
Bu haber toplam 54194 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.