EYÜP CAN YAZICI

EYÜP CAN YAZICI

Engelleri Aşan Yazar

ENGELLERİ AŞAN YAZAR

Bu yazımda sizlere yakın zamanda tanışma şerefine kavuştuğum işitme engelli yazar Turan YALÇIN’ ı tanıtacağım. Eminim ki kişisel gelişiminizi daha çok önemsemenizi ve dersler çıkarmanızı sağlayacaktır, onun amacı da zaten bu.

1967 yılında Tokat’ın Turhal ilçesine bağlı Pazar bucağında dünyaya gelen Turan Yalçın, ailenin 4. çocuğu ve tek oğludur. Okula başarılı bir şekilde devam ederken 1979 yılında menenjit hastalığı geçirmiştir. Artık yürüyemez ve duyamaz haldedir ancak kendi çabalarıyla azim ve gayretiyle yeniden yürümeyi başarmıştır. 1981 yılında ortaokul üçüncü sınıfta iken okulda yapılan bir şiir yarışmasına katılmış, yazdığı şiir çok beğenilmiş ve bu şiiri onun yazdığına Türkçe öğretmeni inanamamıştır. Bunun üzerine yazmaya karar verir. Zamanın tokat valisi Recep YAZICIOĞLU, Turan YALÇIN’ ın sıkı okurlarındandır. Tokat’ın tek günlük gazetesi “Sesimiz” in her gün yazan iki köşe yazarından biri olmuştur. Üniversite çağı geldiğinde kimse onun üniversite okuyacağına ihtimal vermemiştir. “Hiç duymadan okunabilir mi üniversite” derler. O ise sınıfının üçüncü en yüksek puanını almış, İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü’nü kazanmıştır. Yine okulu bitiremeyeceğini düşünen çevresine rağmen üniversiteyi başarılı bir şekilde bitirmiştir. 1996 yılında engelli kontenjanından Türk Telekom’a memur olmuştur.

Yazmaya devam eden Turan YALÇIN, kendisi gibi işitme engelliler ile röportajlar yapmış ve “Sessiz Dünyadan Esintiler” ismi ile kitaplaştırmıştır. 2007 yılında üniversite sınavında Tokat il derecesi yapanlar ve lise giriş sınavında il derecesi yapanlar ile yaptığı röportajları “Tokattan Zirveye Doğru” adıyla kitaplaştırmıştır. İstanbul’da yayımlanan Genç Gelişim adlı dergide yazıları yayımlanmaktadır. 2013 yılında “Recep Yazıcıoğlu’nun Liderlik Sırları” adlı kitabı yayımlanmıştır.- Hatırlatmakta fayda var, işitme engelli bir yazarın hayatını özetliyorum- Turan Yalçın okullarda konuşmalara davet edilmiştir, gençler hiç duymayan ama konuşan bir insanı merakla karşılamışlardır. Bu davetler zamanla il dışına kadar yayılmıştır. Hayatının yirmi yılını “Anne Sesler Nerede” adıyla kitaplaştırmıştır. 1887 yılında evlenmiş, Hüseyin ve Ebrar adlı çocukları olmuştur. Son kitabı “Engelleri Aşanlar” da engelli oldukları halde büyük başarılar kazanan insanların hayatlarına yer vermiştir. Kendi cümleleriyle “Turan Yalçın’ın amacı, güzel konuşan, çevresi ile olumlu iletişimler kuran, zorluklardan yılmayan gençlerin yetişmesine katkı sağlamaktır. Bu onun hayat felsefesidir ve bunu anlatmak için sabırla bu yolda yazıları, konuşmaları ve kitapları ile devam edeceğini söylüyor.”

Geçtiğimiz günlerde bu güzel insanla tanışma fırsatı buldum ve onun öğütlerini dinledim. Sivas’a bir etkinlik sebebiyle gelmişti. Benimle röportaj yaptı ve Tokat gazetesinde yayımladı. Ben işaret dili bilmiyorum değerli okurlar, evet bu bir eksiklik fakat onunla iletişimimizde hiçbir sorun olmadı. O kadar anlaşılır konuşuyor ve o kadar iyi dudak okuyor ki hayretler içerisinde kaldım. İşitme engelli bir bireyin bu kadar yoğun bir iletişim ortamı içinde bulunması şüphesiz ki büyük bir örnek, özellikle de biz PDR öğrencileri için…

Birçoğumuzun insanlarla iletişim kurmak için hiçbir engeli yok, kalıp yargıları dışında. Turan Yalçın, asıl engelin kalıp yargılar olduğunu bizlere ispatlıyor. İnsanlarla iletişim konusunda sıkıntı yaşayan PDR öğrencilerine Turan Yalçın ile tanışmalarını, ondan olabildiğince faydalanmalarını tavsiye ediyorum. Siz, gelişiminizi desteklemek amacıyla faydalanmak istediğiniz sürece o asla sizi geri çevirmeyecektir. Ve sözlerimi bu güzel insanın yüreğinden bir cümleyle sonlandırıyorum. “Beyni sağlam olan ve beynini verimli kullanan insan varsın duymasın, ne zararı var?” EYÜP CAN YAZICI

Bu yazı toplam 3789 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.